Most itt vagy
Itt > Főoldal > Választás 2014 – Felvidéken is voksolnak

Választás 2014 – Felvidéken is voksolnak

A hatályos szlovák állampolgársági törvénynek a felvidéki magyar állampolgárokat érintő szankciói miatt nem tömegesen és kevésbé szembeötlő módon, de Szlovákiában is részt vesznek a magyar országgyűlési választáson a szavazásra jogosultak, akik részben postai úton, részben személyesen juttatják el a voksukat tartalmazó borítékokat a magyar külképviseleteken lévő szavazóhelyekre.

A külhoni magyarok március 24-től adhatják le voksaikat a magyar külképviseleteken. Az első Fico-kormány idején elfogadott és máig hatályos szlovák állampolgársági törvény miatt – amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi – a Felvidéken néhány más határon túli magyar régióhoz képest alacsonyabb azok száma, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, s így részt vehetnek a vasárnap sorra kerülő országgyűlési választásokon.

A szlovák állampolgárságától a magyar felvétele miatt megfosztott Dolník Erzsébet érkezik szavazatának leadására a pozsonyi magyar konzulátusra 2014. április 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A szlovák állampolgárságától a magyar felvétele miatt megfosztott Dolník Erzsébet érkezik szavazatának leadására a pozsonyi magyar konzulátusra 2014. április 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Azok a felvidéki magyar választók, akik szeretnék elkerülni, hogy magyar állampolgárságuk a szlovák hatóságok számára is ismertté váljon, többnyire postai úton adják le voksukat, vagy Magyarországon szavaznak. Bár belőlük van a legtöbb, a magyar állampolgársággal rendelkező felvidéki magyarok egy része mégis személyesen megy szavazni Magyarország valamelyik szlovákiai külképviseletére.

Szerdán Magyarország pozsonyi konzulátusa előtt az MTI tudósítója több felvidéki magyar szavazóval is találkozott. A szlovák állampolgársági törvényből eredő szankciók miatt csak egyikük, Dolník Erzsébet – a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló, s ennek alapján szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok egyike – nyilatkozott az MTI-nek.

Dolník Erzsébet azért döntött úgy, hogy voksát személyesen adja le, mivel – mint mondta – nem bízik a szlovák postában. Elmondta: amikor meghozta a döntését, az vezérelte, hogy tudja kik voltak azok, akik egyértelműen a nemzetegyesítés mellett tették le a voksukat. “Már években lehet számolni, amióta a szlovák állam elvette tőlem a szlovák állampolgárságomat, tehát én Szlovákiában nem választhatok, ám a Magyarország által lehetővé tett választási jogommal mindenképpen élni akarok” – mondta az MTI-nek Dolník Erzsébet. Hozzátette: úgy tudja, magyar állampolgársággal rendelkező felvidéki magyar ismerősei, barátai többsége nem a külképviseleten adja le voksát, hanem Magyarországon.

Címlapfotó: A szlovák állampolgárságától a magyar felvétele miatt megfosztott Dolník Erzsébet nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát a pozsonyi magyar konzulátuson 2014. április 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

(MTI)

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top