Most itt vagy
Itt > Főoldal > Václav Klaus: A kelet-ukrán háborút az EU és az USA élezi tovább

Václav Klaus: A kelet-ukrán háborút az EU és az USA élezi tovább

Václav Klaus volt cseh államfő szerint az ukrajnai válság kiéleződésért nem Oroszország, hanem a Nyugat viseli a felelősséget.
“Az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták konfliktusát Kelet-Ukrajnában az Európai Unió és az Egyesült Államok élezi tovább, bár a válság szítását igyekeznek Oroszországra hárítani” – jelentette ki Klaus vasárnap egy kereskedelmi televízióban közvetített interjújában.
klaus-ukran-konfliktus3Hasonló módon értelmezi az ukrajnai helyzetet Klaus utódja, Milos Zeman jelenlegi köztársasági elnök is.
A Právo című cseh baloldali napilapban szombaton megjelent interjújában Zeman azt mondta, hogy a jelenlegi ukrán politika kétarcú, az egyik arcát Petro Porosenko államfő, a másikat Arszenyij Jacenyuk kormányfő képviseli.
Míg Porosenko “a béke embere lehet”, addig Jacenyuk álláspontja kemény és hiányzik belőle a szükséges kompromisszumokra való hajlandóság.
Zeman és Klaus már korábban is a Nyugat többségi álláspontjától eltérő nézeteket fogalmaztak meg Ukrajnával kapcsolatban. A konfliktust ők alapvetően belpolitikainak tartják, amelyet szerintük elsősorban Kijev és az oroszbarát felkelők párbeszédével kellene megoldani, és megértők Oroszország Ukrajna-politikájával szemben.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top