Most itt vagy
Itt > Főoldal > USA megfenyegette Kínát

USA megfenyegette Kínát

Washington képtelen tisztán látni saját országa kilátástalan helyzetét. Obama határtalan magabiztossággal, arra figyelmeztette Kínát, meg ne próbáljon egy orosz, krími stílusú akcióba kezdeni.

A Reuters hírforrása szerint, az Egyesült Államok, hogy megvédje ázsiai szövetségeseit, Kína ellen irányuló gazdasági megtorlást helyezett kilátásba. Obama kormánya ezzel kívánja Pekinget arra kényszeríteni, hogy lemondjon területi követeléseiről Ázsiában.

Amerika most az Oroszországban kialakult helyzetre hivatkozik, a jelenlegi propaganda azt a látszatot kelti, mintha a “nagyhatalom” Ázsiára vetette volna őrző-védő tekintetét és óvná a világot egy Krím-félszigethez hasonló helyzet kirobbanásától.

A magas rangú amerikai tisztviselő, Daniel Russel csütörtöki, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentése szerint, az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a békés megoldások mellett. Az Oroszország ellen irányuló amerikai és EU megtorló szankciók bevezetése azonban elkerülhetetlen. “A Krímben kialakult helyzetre adott megszorító intézkedések modellként állhatnak Kína előtt” – tette hozzá Russel.

A béke fenntartására irányuló amerikai felszínes törekvés kérdései Kínában nem maradtak megválaszolatlanul.

US_china 2

Hong Lei, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője pénteken, reagálva Russel szavaira, zavarosnak nevezte az amerikai álláspontot. Véleménye szerint, az Egyesült Államok két különböző, egymástól teljesen független kérdést feszeget. A szóvivő szerint, nem lehet az ukrán helyzettel párhuzamba állítani a Dél-kínai-tenger kérdését, mint ahogy erre vonatkozóan Kína már többször, egyértelműen kifejtette álláspontját. “Miért kell amerikai képviselőknek egy lélegzettel, ugyanazt papagáj módjára ismételgetni?” – tette fel a kérdést Hong Lei.

Washingtonban továbbra sem vesznek tudomást arról, hogy a mesterségesen gerjesztett amerikai támogatottságú provokációkat ma már a világ jóval nagyobb felén elítélik. Obama vezetése egyelőre nem számol sem a sorozatos intervencióknak áldozatul esett országok reakciójával, sem a felelősségre vonással.

Russel azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem kíván részt venni a Kelet-Ázsiában zajló riválisok területi követeléseinek fejleményeiben, azonban szükség esetén nem kétséges, hogy megvédi szövetségeseit. “Obama és kormánya szilárdan kiáll a szövetséges államok (Japán, a Fülöp-szigetek és Dél-Korea) védelméért” – jelentette ki Russel, majd hozzátette, reméli, hogy a Fülöp-szigetek múlt vasárnapi, Kínával kapcsolatos, Hágai Bíróságra benyújtott, ügye jobb belátásra kényszeríti Kínát és megszűnik a térség feszültsége.

Russel a nagy számú kínai hajók miatt, a Fülöp-szigeteket, illetve a Dél-kínai-tengert “problémás” térségnek nevezte és mint kijelentette, Kína megfélemlítő eszközök bevetését alkalmazta. “A megfélemlítés ellen diplomáciai, vagy más jogi kényszerítő erőket kell bevetni” – tette hozzá.

Ázsia energiában gazdag potenciális vizeiért egyre nyíltabb harc folyik, feltehetően ez az oka Obama április 22-ére tervezett japán, Dél-koreai, malajziai és a Fülöp-szigeteki látogatásának.

 magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top