Most itt vagy
Itt > Főoldal > Ukrán polgárháború- Kijev bevezetheti a hadiállapotot

Ukrán polgárháború- Kijev bevezetheti a hadiállapotot

Fegyveresek hatalmukba kerítették szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban, felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgálatot teljesítő ukrán katonákat – jelentették ukrán és orosz hírportálok, amelyek szerint a kijevi vezetés a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetését fontolgatja.
A szakadárok kedd este kezdték ostromolni a luhanszki belügyi ezredet, mintegy háromszáz fegyveres támadta meg az alakulatot. Az UNIAN hírügynökség szerint a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát, az épületek tetejéről pedig mesterlövészek vették célba a katonákat.
Az órákon át tartó ádáz harcok után, szerda hajnalban a katonák megadták magukat. Az ostromlók ezután felsorakoztatták a belügyi katonákat a laktanya alakulóterén, és közölték velük, hogy mindenki hazamehet, illetve azok, akiket a nyugat-ukrajnai megyékből soroztak be katonának, Luhanszkban maradhatnak.
Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy a harcokban sokan megsebesültek, és vannak halottak is. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség legalább egy halottról tud.
A támadók lefoglalták a belügyi katonák fegyvereit és lőszereit, illetve egy páncélozott szállító harcjárművet is. Egy másik páncélozott jármű a harcokban találatot kapott és kiégett.
Az ukrán média arról adott hírt szerda reggel, hogy Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanács titkárát, Andrij Parubijt, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetésének lehetőségét, miután a régióban súlyos harcok dúlnak az újonnan kikiáltott köztársasági és az ukrán katonák között.
Az erről szóló rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján. A dokumentum szerint Parubijnak az alkotmánnyal összhangban, a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben. Turcsinov szerint erre a fegyveres konfliktus megfékezése, a civilek, a katonák és a rendőrök életének megkímélése miatt van szükség, illetve azért, hogy a térségben az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top