Most itt vagy
Itt > Főoldal > Ukrajnai harcok- Oroszbarát erők vasúti hidat robbantottak, laktanyát, vegyi gyárat foglaltak el

Ukrajnai harcok- Oroszbarát erők vasúti hidat robbantottak, laktanyát, vegyi gyárat foglaltak el

Az ukrán elnök és az oroszbarát fegyveresek által kihirdetett tűzszünet ellenére nem csitulnak a harcok Délkelet-Ukrajnában: az elmúlt egy napban öt ukrán katona halt meg az összetűzésekben, a  megpróbáltak felrobbantani egy vasúti hidat, elfoglaltak egy laktanyát és három kormányzati épületet, illetve egy vegyi gyárat is, ahol állítólag repeszgránátokat akarnak gyártani – jelentette vasárnap reggel az ukrán média.
Olekszij Dmitraskivszkij, a terrorellenes műveletben részt vevő egységek szóvivője közölte, hogy az elmúlt nap során a harcokban a hadsereg öt katonája esett el, és legalább 17-en megsebesültek – jelentette az 5 Kanal kijevi televízió, és híradásában arról is beszámolt, hogy az oroszbarát erők figyelmen kívül hagyják a tűzszünetet, s egy tucat alkalommal nyitottak tüzet aknavetőkből az ukrán hadsereg helyőrségeire.
Az UNIAN hírügynökség szerint a Moszkva-barát harcosok vasárnapra virradóra megpróbáltak felrobbantani egy vasúti hidat a Harkivi megyében lévő Zelenij Kolodec településnél. A detonáció következtében a híd nem dőlt össze, de megrongálódtak a sínek és a hídpillérek, a környékbeli házakban pedig kitörtek az ablakok. Egy személyszállító vonat mozdonyvezetője idejében észlelte a bajt, és sikerült a híd előtt lefékeznie a szerelvényt, így nagyobb baj nem történt, de néhány órán át szünetelt a közlekedés ezen a vonalon.
A Donyecki Népköztársaság fegyveresei Donyeck városában hatalmukba kerítettek egy laktanyát, de az esetről más részletek egyelőre nem ismertek.
Az UNIAN beszámolt arról is, hogy az oroszbarát erők folytatják az épületfoglalásokat: Donyeckben és Luhanszkban hatalmukba kerítettek három kormányzati épületet, amelyek közül kettő a belügyminisztériumhoz tartozik.
Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője azt közölte vasárnap, hogy a szakadárok előző nap elfoglaltak egy donyecki vegyi gyárat, ahol repeszgránátokat akarnak gyártani. Liszenko szerint az üzemben műtrágyát gyártanak, de vannak ott olyan alapanyagok is, amelyekből ilyen robbanószerkezetek is elő tudnak állítani.
Az Ukrajinska Pravda hírportál közben arról adott hírt vasárnap, hogy több százan gyűltek össze vasárnap Kijevben az elnöki hivatalnál, tiltakozva a Petro Porosenko államfő által kihirdetett tűzszünet ellen. A tüntetésen felszólalt Szemjon Szemencsenko, a kelet-ukrajnai megyék elszakadását ellenző, önkéntesekből verbuvált Donbasz nevű zászlóalj parancsnoka.
Jelenlétében az egység egyik tagja felolvasta az ukrán elnöknek címzett üzenetet, amelyben az ukrán nép nevében követelik tőle a tűzszünet felfüggesztését, a hadiállapot bevezetését, a katonák felszerelését megfelelő fegyverekkel, és ellátását az oroszbarát erők megsemmisítéséhez szükséges utasításokkal.
A tüntetők felszólították az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy vezessék be Oroszország ellen a szankciók harmadik szakaszát.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top