Most itt vagy
Itt > Főoldal > Újabb merénylet a Ujgurföldön

Újabb merénylet a Ujgurföldön

Robbantásos merénylet történt az ujgurföldi  Hszincsiang tartomány székhelyén, Urumcsiban csütörtökön, közölte a Radio Australia.
A tanúk elmondása szerint az autók, amelyekből robbanóanyagokat dobáltak ki, helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt történt az eset.
A sérülteket kórházba vitték, az Urumcsi belvárosában lévő helyszínt lezárták, megerősítették a rendőri jelenlétet. A piac felől több helyről is gomolygó füst látható.
Kínában az elmúlt időben merényletek sorát követték el, két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. Az ország több nagyvárosában fokozták a készültséget.
A hatóságok szerint a támadók ujgur autonómia harcosok.
Hszincsiangban éppen szerdán jelentették be, hogy a régióban az utóbbi kevesebb mint két hónapban 39 embert ítéltek különböző időtartamú, 15 évet is elérő börtönbüntetésre terrorizmussal összefüggésbe hozható tevékenység, videók terjesztése, fegyvergyártás miatt.
A térségi felső bíróság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai és külföldi szeparatisták újabban az internet adta kommunikációs lehetőségeket kihasználva, valamint mobil adathordozók felhasználásával ösztönzik az autonómia törekvéseket.
Hszincsiangban hosszú évek óta fegyveres akciókkal hívják fel magukra a figyelmet ujgurok, illetve a terület elszakadását hirdetők. Az ujgur népcsoport tagjai – az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai – jelenleg a terület népességének megközelítően 75 százalékát adják. Bővebben az ujgurokról itt olvashatnak.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top