Most itt vagy
Itt > Belföld > Túl alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak a medgyesegyházi dinnyetermelők

Túl alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak a medgyesegyházi dinnyetermelők

Tragikusan alacsony felvásárlási árakról beszélnek a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, többen azt mondták, elgondolkoztak azon, hogy jövőre egyáltalán folytassák-e a gazdálkodást. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a jövő hét második felében van remény a probléma mérséklődésére.

Pocsék áron vásárolják fel a dinnyét idén, húszéves árakkal dolgozunk – kesergett az MTI tudósítójának néhány medgyesegyházi dinnyetermesztő. Cseh György elmondta: 20-22 forint a dinnye kilónkénti önköltségi ára, most 23-28 forintért veszik át a felvásárlók a terményt, miközben a boltokban négyszeres, ötszörös árakon köszön vissza az áru. Minimum 40 forintos felvásárlási árra lenne szükség – mondta. Hozzátette: egy helyi termelő már be is tárcsázta a termést, a fotók ott vannak az akcióról az egyik közösségi oldalon.

A termelők hangsúlyozták: egy hektárnyi föld megművelése a betakarításig 1-1,2 millió forintba kerül, ha valaki a korszerű csepegtetős öntözőrendszert, a talajtakart művelési módot választja. Eközben a felvásárlók 4 százalékos úgynevezett veszteségi költséget is felszámítanak nekik, amely a szállítás közben megrepedő, széttörő dinnyét kompenzálja.

Cseh György elmondta: nem olyan tőkeerősek a termelők, hogy megtehessék, hogy nem adják oda a felvásárlóknak a dinnyét. Aláhúzta: abban látja a problémát, hogy túl nagy széthúzás van a gazdák között, képtelenek az egységes fellépésre és az érdekvédelemre.

Grósz György, a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője szerint is nagyon el vannak keseredve a termelők, de hangsúlyozta: a térségben a dinnye 60-70 százalékát az ő szövetkezeti tagjaik termelik, betárcsázáson senki sem gondolkozik.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetsége elnöke is elismerte az MTI-nek, hogy indokolatlanul alacsonyak a felvásárlási árak, miközben a nagy meleg miatt van kereslet a dinnye iránt. Elmondta: mivel a dinnyét kézzel kell szedni, s a mostani időjárás növeli a termelők költségeit, ezért panaszkodnak szerinte az átlagosnál többen. Oravecz Tamás szerint bruttó 40 forint körül kellene lennie a felvásárlási áraknak, de nem tudnak ilyen árat kiharcolni.

Juhász György, aki 28 éve termeszt dinnyét Medgyesegyházán, viszont azt mondta: át kell vészelni a mostani időszakot, hiszen volt, amikor 8 forintot adtak a felvásárlók a dinnye kilójáért. Szerinte, ha egy termelő betárcsázza a terményt, akkor realizálja a veszteséget, míg ha olcsóbban is, de eladja, legalább valamennyi bevételre szert tesz.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a magyarok fő exportpiacán, a németen még jelen van a spanyol görögdinnye, ami lenyomja az árakat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét második felére javul a helyzet, akkorra ugyanis számítani lehet a spanyol dinnye kiesésére.     “Már most több a megrendelés” – fogalmaz. Hozzáteszi: az utóbbi napok meleg időjárása miatt túl sok dinnye érett be egyszerre, ami szintén árcsökkentő hatású.

dinnye 1

A Békés megyei helyzetről szólva elmondta: az elégedetlenséget fokozza, hogy a néhány héttel ezelőtti hőség idején sok dinnye kiégett vagy nem fejlődött megfelelően, így a térségben nem lesz másod- és harmadkötés, a termelők költségei viszont emiatt nem lettek alacsonyabbak. Hozzáteszi: Békésből ráadásul számolni kell kilónként 10-12 forintos szállítási költséggel is, ugyanis minden dinnyét Budapestre visznek a felvásárlók.

Az idei szezonról szólva Ledó Ferenc elmondta: a dinnye minősége kiváló, ugyanakkor nem tudják, hogy a mostani hőség nem okoz-e az ország más részeiben a békésihez hasonló helyzetet.
Hozzátette: az áruházláncok egy kivétellel betartották, hogy amikor a magyar dinnye bekerült a boltokba, nem vásároltak külföldit, az az egy azonban jelentősen lenyomta mindenhol az árakat.

Az elnök szerint, ha 35 forintot kapnának a termelők a dinnye kilójáért, akkor már legalább önköltségénél lenne a termesztés. A hatezer hektáros magyarországi dinnye-termőterület mintegy felét Medgyesegyháza és Dél-Békés adja.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

3 thoughts on “Túl alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak a medgyesegyházi dinnyetermelők

  1. Nálunk csak az nem kap pénzt, aki dolgozik, megtermeli az árut! Csavargóké a haszon! Felvásárló, kereskedő, állam 27%! Ha alkohol, benzin, cigarettát nem vennél, magadnak termelnél, az állam is mehetne dógozni, “választott népével, vezetőivel!

  2. Az az elkeserítő, hogy a megmaradt állami vagyonból akarnak most eladni, rengeteg hektár földterületről olvastam. 25 évvel a rendszerváltás után már a régi tulajdonosok kárpótlása lefolyt. Ami földterület még ma is az államé, azt már nem lenne szabad hagyni elherdálni.
    Az állam csak szegényedne, a tulajdona is elvész, bérleti díj se lesz, se a tsz-eknek saját nyeresége.

Vélemény, hozzászólás?

Top