Most itt vagy
Itt > Belföld > Törvény: jogosan megvédheti magát a sértett a támadóval szemben?

Törvény: jogosan megvédheti magát a sértett a támadóval szemben?

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt évek, de főként a közelmúltban történt események, gondoljunk itt a Kunhegyesen történt brutális támadásokra, ismét felszínre hozták az önvédelem, a jogos védelem kérdéskörét.
Az önvédelem évtizedek óta kényes témát képvisel Magyarországon, de a társadalmi nyomás, és a bekövetkező változások eredményeként akár már jövőre, de legkésőbb 2014-ig új Büntető törvénykönyve (Btk.) lehet hazánknak. A már most zajló viták előrevetítik, az egyik legfontosabb kérdéskör az élet elleni bűncselekmények szankcionálása, másik a megtámadottak jogai lesznek. De a közelmúltban is számos változást hajtottak végre az 1978-as törvényeken.

— Az új Btk. növeli a megtámadott emberek jogait — szögezte le dr. Tarjáni-Nagy Sándor szolnoki ügyvéd. A törvény már kimondja, az áldozat nem köteles kitérni a támadás elől, élhet a jogos védelem lehetőségével. Azonban itt nem szabad arra gondolni, hogy bármi megtehető jogos védelem címén egy támadás esetén, továbbra is szem előtt kell tartani az arányosságot — hangsúlyozta.

A szakember egy példát említett, amely jól tükrözi ezt a helyzetet. Korábban megtörtént, hogy egy férfi karóval támadott meg egy mási férfit, aki éppen kaszált. Az védekezett és használta az éppen nála lévő kaszát. A bíróság nem tudta figyelmen kívül hagyni, hogy igaz, a karóval is ki lehet oltani egy emberéletet, de a kasza fokozottan alkalmas erre. Azonban az új módosítás néhány esetében alkalmazza a megdönthetetlen védelem helyzetét.

— Ezek azok az esetek, amikor a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt nem nyilvános helyen, vagy nyilvános rendezvényen, személy ellen, éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan követik el. A kunhegyesi esetekre utalva elmondható, hogy szinte minden esetben fennállt ez a védelmi helyzet, ha a sértettek tudtak volna élni vele. Fontos kiemelni, hogy a törvény kiemeli, hogy nem nyilvános helyen, vagy rendezvényen kell, hogy történjen a cselekmény. Ellenkező esetben egy diszkóban történő kakaskodás is járhatna végzetes következményekkel a törvényre hivatkozva — magyarázza dr. Tarjáni-Nagy Sándor.

A téma kapcsán felmerült az a kérdés is, hogy mit tud tenni az igazságszolgáltatás a fiatal és gyermekkorú elkövetőkkel, akiket gyakran tudatosan használnak fel bűncselekmények elkövetésére?

szoljon.hu alapján magyartudat.hu

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Törvény: jogosan megvédheti magát a sértett a támadóval szemben?

Vélemény, hozzászólás?

Top