Most itt vagy
Itt > Főoldal > Teljesen leszűkült a Délvidék autonómiája

Teljesen leszűkült a Délvidék autonómiája

A Szerbiai Alkotmánybíróság Vajdaság autonómiájával kapcsolatban nem jogi, hanem politikai döntéseket hoz – jelentette ki Slobodan Beljanski jogszakértő az alkotmány elfogadásának nyolcadik évfordulója alkalmából.
„Éppen ezért az alkotmánybíróság döntései még azt a kevés autonómiát is megszüntették, amit Vajdaság ki tudott építeni egy ilyen alkotmány alapján” – mondta Beljanski a Liberális Demokrata Párt tartományi bizottsága által a vajdasági képviselőházban megszervezett tanácskozáson.
Szavai szerint hanyagul lett megírva a szerbiai alkotmány, de egy olyan rossz szándék kapott benne helyet, amelynek célja, hogy minél szűkebbé tegye a vajdasági autonómiát.
Sonja Biserko, a Helsinki Emberi Jogi Bizottság szerbiai elnöke a rendezvényen kijelentette, jelenleg lényegében nem létezik Vajdaság autonómiája, holott a tartomány autonómiája egy lehetőség lenne Szerbia európaivá tételéhez.
„Az etnikai arányok szándékos megváltoztatásával az utóbbi 20 év során jelentős mértékben megváltozott Vajdaság identitása, a tartomány multietnikus mivolta is kérdésessé vált” – mondta Biserko.

BETA

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top