Most itt vagy
Itt > Főoldal > Szobrot emeltek Gavrilo Principnek

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek, az első világháború kiváltó okaként számon tartott szarajevói merénylet elkövetőjének vasárnap Belgrádban.

Az emlékmű abban a parkban kapott helyet, amely a szerb kormány épületéhez vezető Nemanja utca, valamint a Szarajevó utca találkozásánál található. A két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot Tomislav Nikolic szerb elnök, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a szarajevói merénylet 101. évfordulója alkalmából.
Gavrilo Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára.
Princip azóta is megosztja a közvéleményt. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, míg az európai népek többsége terroristának és merénylőnek tartja Gavrilo Principet.
Tomislav Nikolic beszédében úgy fogalmazott, hogy Gavrilo Princip hős volt, “a szabadság eszméjének jelképe, zsarnokölő és az Európában akkoriban jelen levő rabság alóli felszabadítás eszméjének hirdetője”.
Szerinte nem véletlen, hogy Gavrilo Principnek sokáig nem volt szobra Szerbiában. Erről azoknak kellett döntenie, akik az ő szabadság-, függetlenség- és egységeszméje szerint élnek – hangoztatta. Hozzátette, hogy Princip megítélése a történelmi fordulatoktól és a mindennapi “szükségszerűségtől” függött, és több mint egy évszázadot kellett várni arra, hogy szobrot emelhessenek neki.
A Belgrádban most felállított szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború századik évfordulója alkalmából emeltek Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Szobrot emeltek Gavrilo Principnek

 1. Aki nem ismerné:
  G.Princip egy terrorista volt, aki eltette láb alól
  Ferenc Ferdinánd trónörököst,
  aki mélyen utálta és gyülölte a magyarokat.

  Ha trónra került volna, Magyarországot megszüntette
  volna. Kár volt hadat üzennünk ezért, elég lett volna
  egy politikai “ejnye-bejnye”.
  Ferenc Ferdinánd nagyobb kárt okozott volna az
  országnak, mint az idióta versailles-trianoni “szrzds”.
  Nos ez a történelem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Top