Most itt vagy
Itt > Főoldal > Szíriai US bázis is segíti az Iszlám Állam hadműveleteit

Szíriai US bázis is segíti az Iszlám Állam hadműveleteit

A szíriai menekültekből álló “emberi pajzs” által védett al-Tanf amerikai katonai bázis “fekete lyuk” lett a szíriai-jordániai határon, ahonnan az Iszlám Állam mobil csoportjai szabotázsokat és terrortámadásokat hajtanak végre, közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konacsenkov a TASS-nak.

Konacsenkov megjegyezte, hogy ennek a katonai bázisnak a szíriai-jordán határon való 2017 áprilisi telepítését nyilvánosan az indokolta az IÁ elleni műveletek lefolytatásának szükségessége. Azonban semmilyen információ nem érkezett az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam ellen irányuló tevékenységéről a támaszpont létezésének hat hónapjában.

Megjegyezte, hogy a Raqqa és a Deir ez-Zor városok térségében van a több mint 60 000 nőt és gyermeket befogadó rukbani menekülttábor, mely az úgynevezett “biztonságos zónában” van a bázis közelében. Manapság a Rukbani menekültek valójában a túszok, pontosabban az amerikai bázis “emberi pajzsát ” képezik, emlékeztetve arra, hogy az amerikaiak mellett az ilyen „védő” akadályokat csak a szír területen működő terrorszervezetek a használtak, hangsúlyozta Konacshenkov.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a szíriai hadsereg elleni támadások többször is az al-Tanf körüli 50 km-es körzeten keresztül zajlottak a szíriai-jordániai határon, ahol az “amerikai katonai misszió” található.

A szeptember 28-án mintegy 300-an csatlakoztak az IÁ fegyveresekhez a Rukban településről és több tucat terepjáróval átmentek a Homs tartományban léveő Al-Qaryatayn . A terroristák ezen csoportja sikeresen megkerülte a szíriai kormányerők állásait Harbat al-Shkhemi és al-Basiri települések közelében. Az akadálytalan előrejutás csak pontos helyismerettel történhetett, amelyet csak légi felderítéssel lehet elérni. Ez a terrorista egység megpróbálta elfoglalni az Al-Qaryatayn település stratégiai magaslatát.

Ugyanezen a napon ugyanezen a napon az IÁ erők egy sor összehangolt támadást hajtottak végre a szíriai katonai pozíciók ellen, amelyek a stratégiai fontosságú Palmyra-Deir ez-Zor autópálya mentén helyezkednek el, amelyen keresztül a szíriai hadseregnek az Eufrátesz-völgyében lévő csapatainak ellátását biztosítjuk, illetve orosz segélyszállítmányok közlekednek. A szíriai hadseregnek jelentős erőfeszítéseket kellett tennie az IÁ mobil csoportok semlegesítése érdekében a Palmyra-Deir ez-Zor autópályán, és visszaszerezni a lakott településeket a militánsoktól, hangsúlyozta az orosz védelmi minisztérium.

© katonai fotó AP

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top