Most itt vagy
Itt > Belföld > Szijjártó Péter: Ha nem javul a kapcsolat Oroszországgal, az EU elveszti pozícióját

Szijjártó Péter: Ha nem javul a kapcsolat Oroszországgal, az EU elveszti pozícióját

Az Európai Unió globálisan fogja látni kárát, ha nem sikerül kiépíteni egy kölcsönösen előnyös kapcsolatot Moszkvával, mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott orosz kollégájával Szergej Lavrovval.

Amikor az új amerikai adminisztráció hivatalba lép, akkor megvan a lehetőség arra, hogy a dolgokat más oldalról közelítsük meg, tette hozzá.

Ha az Egyesült Államok kétoldalú alapon elkezdi építeni nemzetközi kapcsolatait, és csak Kína felé erősít, és az Európai Unió nem hoz létre konstruktív kapcsolatokat Oroszországgal, akkor az EU elveszti nemzetközi pozícióit jegyezte meg magyar külügyminiszter a TASS hírügynökségnek.

Egy lehetséges konfliktus Oroszország és az Európai Unió között rendkívül súlyos következményekkel járna Magyarországon is, figyelmeztetett Szíjjártó.

A világtörténelemben, Közép-Európa mindig is a legrosszabb helyzetben volt, és ezért fontos számunkra, hogy a Nyugatnak és a Keletnek pozitívan együtt kell működnie, folytatta a magyar vezető diplomata.

A terrorizmus elleni harc kapcsán kifejtette, hogy az Moszkva nélkül lehetetlen.

A vezető diplomata sürgette, hogy hagyjon fel a Nyugat az Oroszországhoz kapcsolódó negatív sztereotípiákkal, azt akarjuk, hogy a magyar-orosz kapcsolat normalizálódjon, mert sok a közös érdekünk, amelyek nagyon fontosak Európa számára.

Nem lesz béke soha a Közel-Keleten, ha Oroszország nem játszik az ottani krízis megoldásában jelentős szerepet, fejezte be Szijjártó Péter.

Fotó: © Mikhail Japaridze / TASS

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top