Most itt vagy
Itt > Főoldal > Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit

Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit

Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit – átlagban minden tíz évben egyszer.

George Jonas, kanadai író szerint, ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni, úgymint a németek lelkiismeretes munka etikájáról, akkor lehet azok jellembeli hibáiról is beszélni.

Jónás, negatív példaként, a világ összes államai közül, Romániának a szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi.

1. Románia a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét Bulgáriát, és ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől, Bulgáriától.

2. Semmibe vette az Osztrák Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmaknak nagyobb esélye van a győzelemhez, titkos szerződést kötött az Antant hatalmakkal, és 1916 – ban megtámadta Magyarországot.

3. Megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetséget és békét kötött a Központi hatalmakkal (Bukarestben)

4. Megszegte a bukaresti békét és a Monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot.

5. Elárulta a Szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára által, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért, 1940 – ben visszaadta Erdélyt Magyarországnak.

6. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a Tengely hatalmakat, átállt a Szövetségesekhez és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.
Jonas szerint, Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében.

(George Jonas: “Beethoven’s Mask” (“Beethoven álarca”) c. könyve 2005 – ben jelent meg. Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7)

Kaslik Péter, Cambridge, Ontario, Kanada

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

6 thoughts on “Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit

  1. A hármas és négyes pontok között: kihasználva Oroszország kommunista forradalom miatti meggyengülését, felrugva az Oroszország és Románia közötti
    szerződést, megtámadta Oroszországot és megszállta Besszarábiát és Bukovinát. A Szovjetúnió csak a II vh végén veszi vissza ezeket a területeket.

    1. Mátyás királlyal megszűnt a magyar kormányok/uralkodók sora. Onnantól nem a magyarok irányítottak, nem magyar érdekekért irányítottak bennünket. Eleinte persze nem volt olyan durva, mint most, de minden fejlődik. Az, hogy mi a “rossz oldalon” voltunk, kifejezetten hasznos volt sokaknak, nem csak a románoknak és nem csak a területszerzés miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Top