Most itt vagy
Itt > Főoldal > Románia fellép az autonómia és a magyar nemzetpolitika ellen

Románia fellép az autonómia és a magyar nemzetpolitika ellen

A közbiztonsági veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését a 2015-2020-as román közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia, amelynek tervezetét kedden bocsátotta közvitára a román belügyminisztérium.
A tárca honlapján közzétett dokumentum a polgárok biztonságát fenyegető veszélyek között első helyen említi “a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára”.
A belügyminisztériumi tervezet szerint a bűnözés növekedése, a földrajzi térségek közti életszínvonalbeli különbségek, az esetleges európai vagy regionális gazdasági válságok és a tüntetések elfajulása is veszélyt jelenthet a közbiztonságra.
A dokumentumhoz csatolt indoklás szerint a hosszú távú közbiztonsági stratégia a közrendvédelem hatékonyságának növelését célozza olyan körülmények között, amikor az unión belüli utazási szabadság új lehetőségeket nyitott a bűnözők számára, és Románia közelében megsokszorozódtak az instabil térségek.
A közbiztonsági stratégiát – a közvitát követően – a román kormány elé terjesztik elfogadásra.
A román hírszerzés is feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Románia területén: ez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatójának, George Maiornak egy tavalyi sajtónyilatkozatából derült ki.
“Azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul” – jelentette ki Maior, a magyarságra és Magyarországra utalva.

Legutóbb március 10-én, a székely vértanúk kivégzésének évfordulón, a Székely Szabadság Napján intéztek a Székelyföldnek területi autonómiát követelő petíciót a bukaresti kormányhoz a különböző erdélyi településeken utcára vonult tüntetők. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megannyi más alkalommal követelte a román hatóságoktól, hogy kezdjen tárgyalásokat a közösség választott képviselőivel Székelyföld státusáról, de beadványaira Bukarest nem válaszolt.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Románia fellép az autonómia és a magyar nemzetpolitika ellen

  1. Bár mennyire is elakarják lehetetleníteni a SZÉKELY AUTONÓMIA létre hozását, MI, SZÉKELYEK KITARTUNK ADDIG MÍG LÉTREJÖN A JOGOSAN KÉRT AUTONÓMIA!!!

  2. Az unión belüli szabad utazás valóban teret nyitott a még változatosabb bűnözéseknek. Nézve a nyugati országok bűnügyi statisztikáit a románok mindenhol az élen állnak. Mint ahogy – tisztelet a kivételnek – idegengyűlöletből,intoleranciából stb. Így egyértelmű, hogy nem a székely/magyarságnak kell autonómia törekvésüket nyélbe ütni, hanem a románokat elkülöníteni, oda, ahonnan nemrégiben jöttek.

Vélemény, hozzászólás?

Top