Most itt vagy
Itt > Belföld > Pázmány Péter Katolikus Egyetem- Szeptembertől kötelező tárgy a holokauszt története

Pázmány Péter Katolikus Egyetem- Szeptembertől kötelező tárgy a holokauszt története

Kötelező tárgyként tanulnak a holokausztról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) hallgatói szeptembertől – jelentette be Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora kedden Budapesten.

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora (j) beszél, balról Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2015. május 26-án. A tájékoztató témája, az első egyetemi szintű holokausztról szóló tárgy bevezetése, amely kötelező az egyetemi hallgatók számára a diplomájuk megszerzéséhez. MTI Fotó: Mohai Balázs
Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora (j) beszél, balról Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2015. május 26-án. A tájékoztató témája, az első egyetemi szintű holokausztról szóló tárgy bevezetése, amely kötelező az egyetemi hallgatók számára a diplomájuk megszerzéséhez. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szuromi Szabolcs kiemelte: a holokauszt és emlékezete című tárgy a “bevezetés a katolikus hit rendszerébe” kurzus mellett, az alapozó közismereti tárgyak között kap helyet, és a PPKE valamennyi karán bármilyen képzésen tanulmányokat folytató hallgatóknak a diploma megszerzésének előfeltétele lesz.
A PPKE rektorának ismertetése szerint a kurzus tartalmát a Tel-Avivi Egyetem két professzora, Dina Porat és Raphael Vago dolgozta ki “szem előtt tartva a magyar sajátosságokat”.
Szuromi Szabolcs idézett a II. vatikáni zsinaton elfogadott, Nostra aetate kezdetű dokumentumból, amely kimondja, hogy “az egyház (…) megemlékezvén a zsidókkal közös örökségről, nem politikai megfontolásoktól, hanem evangéliumi vallásos szeretettől indítva fejezi ki sajnálatát a gyűlölet az üldözések és az antiszemita megnyilvánulások miatt”, bármikor és bárki részéről érték a zsidókat. Felidézte: egy évvel ezelőtt a Magyar Katolikus Püspök Konferencia (MKPK) és a PPKE által szervezett konferencián Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete beszélt arról, hogy az antiszemitizmus megelőzésének leghatékonyabb módja a nevelés, az oktatási rendszer minden szintjén.
Elmondása szerint ezt a kijelentést “komolyan megfontolva” kezdeményezte Izrael nagykövetségével egyeztetve a holokausztról szóló tantárgy bevezetését a PPKE-n.
A PPKE rektora reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés hozzájárulhat “az új generációk hiteles gondolkodásának alakításához”, és példaértékű lehet nem csak a hazai felsőoktatásban.
Ilan Mor európai viszonylatban is egyedülállónak nevezte a PPKE kezdeményezését. Az oktatás jelentőségét hangsúlyozva arról beszélt, azt nem az egyetemen, nem a közoktatásban és nem is az óvodában kell elkezdeni, hanem már otthon. “A szülők jelentik a GPS-t gyermekeik számára” – mondta, hozzátéve, ha azonban ez az útmutatás hiányzik, az iskolában kell pótolni.
A 70 évvel ezelőtti holokauszt része a magyarság identitásának, és a szembenézés a múlttal része annak a folyamatnak, melynek során Magyarország demokratikusabb országgá válhat – hangsúlyozta.
Ilan Mor kitért arra is, hogy sajnálatos módon a katolikus és a zsidó emberek körében sem eléggé ismert a Nostra aetate kezdetű dokumentum, amely felmenti a zsidóságot a “klasszikus antiszemitizmus” alapját képező vád alól, amely szerint ők gyilkolták meg Jézust.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a katolikus egyetem tervezi-e a jövőben más népirtásokkal foglalkozó tantárgyak bevezetését is, Szuromi Szabolcs úgy válaszolt: az egyetem nyitott arra, hogy bővítse a közismereti kurzusok sorát.
A PPKE rektora hangsúlyozta a közismereti tárgyak oktatásának fontosságát, mert mint mondta, a közismeret az, ami “olyan radikálisan hanyatlott az elmúlt időszakban, hogy feltétlenül szükséges a tények közlése”. Meggyőződése – mondta -, hogy sok kijelentés “nem rosszindulatból, hanem az alapvető ismeretek hiánya miatt hangzik el”. Minden felsőoktatási intézményben tényszerű ismertetést kívánnak a második világháború után elkövetett kitelepítések is – tette hozzá.
Szuromi Szabolcs kitért arra is, hogy az elmúlt években az MKPK “prominens személyiségei” többször elmondták, hogy az antiszemitizmus semmilyen formája nem egyeztethető össze a katolikus hittel. Ebből egyenesen következik – hangsúlyozta -, hogy “a katolikus egyetem kötelezettsége fölvállalni azt, ami hozzátartozik a katolikus identitás tanításához”, ezért szerepel a két tárgy egymás mellett. A “bevezetés a katolikus hit rendszerébe” kurzus első harmada az Ószövetség tanítása, és a többi részében is hangsúlyos a zsidó-keresztény erkölcs és kultúra ismertetése.

MTI

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

5 thoughts on “Pázmány Péter Katolikus Egyetem- Szeptembertől kötelező tárgy a holokauszt története

 1. Az országra még vethettek!

  Az országra még vethettek,
  Ájtatosan millió keresztet,
  Gaz elpusztítói ti lesztek!
  Sírjába végül, ti teszitek!

  „A sírt, hol nemzet süllyed el”
  Körül ugrálhatjátok, örömmel!
  Bár nem menekült, mind el!
  Eljött végre, mi nekünk kell!

  Mit nem ért el, német, tatár török!
  Elérte sok mezit lábas, beköltözött
  Európán végig, ki és elüldözött!
  Úrrá lett, a magyarok között!

  Sajna ma már, nem fog az átok,
  De ki fog nektek, dolgozni rátok?
  A „dolgos, szapora” cigányok?
  Oly szép, hamisak az álmok!

  Birkóztok majd egymással!
  Győzedelmes „ideológiával”!
  Nem törődvén semmi mással!
  Csak a haszonhajszolással!
  2015-05-27

 2. Eltitkolt történelem

  Felkeltünk, levertek
  Az utcán hevertek,
  Vagy fákon lógtak
  Egykedvű, halottak!
  Jó nekik! Nem gyötrik,
  Őt tovább, a senkik!
  Rég elmúlt, kimúlt
  Eltitkolt félmúlt.
  Amit még, temetünk,
  Elfojtott szemetünk!
  Virítanak, ma is még,
  Kik velünk, ezt tették!
  Uralmuk, sírhanton
  Övék a hatalom.
  Azóta is, mindig!
  Vannak, kik elhiszik!
  Ma másképp, máshogy van
  Ringanak, álmukban
  Keserű ébredés,
  Hatalmas tévedés!
  Egész ma világuk!
  Fájdalmas vakságuk
  Sírjukba vagy bele,
  Világba, űzetésbe
  Kilöki, felejti,
  Ki a magyar ős néki!
  2015-05-28

 3. Amúgy kik is az egyházi vezetők? Csupa szegedi csanád vezér leszármazottak!

  1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
  2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője.
  3..Az anyagi javak szerzésének lehetősége, sokakat tesz gazemberré!
  4.A hatalommal haszonélvezői ünnepelnek!
  5.Eltűri az ostobát a hatalomba, a többi ostoba!
  A világ, a hit, az eszme, ragaszkodik sajt hülyeségéhez, mint az egyes emberek!

Vélemény, hozzászólás?

Top