Most itt vagy
Itt > Főoldal > Orbán Viktor: Műszaki modernizáció előtt áll a magyar hadsereg

Orbán Viktor: Műszaki modernizáció előtt áll a magyar hadsereg

Műszaki modernizációs folyamat elején van a magyar hadsereg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a közmédiának, miután hadgyakorlatot tekintett meg a Veszprém megyei Öskü melletti kőröshegyi lőtéren.
A kormányfő nyilatkozatában szükségesnek nevezte az alapvető katonai technikai eszközök lecserélését, ami – hangsúlyozta – igen drága, ám “nem is kell egy lépésben elvégezni, de minden évben haladnunk kell egy-egy lépést előre, hogy azután néhány éven belül megérkezhessünk a modern hadsereggel rendelkező országok klubjába”. Hozzátette, novemberben már lesz egy ütemezett beszerzési költségvetés.
Megjegyezte azt is, hogy helikopterek beszerzése szintén szerepel a kormányzati tervek között, de ez sem olcsó mulatság, ezért az összes lehetséges ajánlatot begyűjtötték, és a katonai, valamint költségvetési szempontokat ötvöző legjobb döntést fogják hamarosan meghozni.
A Közös fellépés 2014 elnevezésű hadgyakorlat nyílt napjáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: “amit itt láthattunk, az már annak a következménye, ami az ukrán-orosz határon történt. Itt egy olyan helyzetet szimuláltak a katonáink, ami ott most mindennapos”.
Emlékeztetett, a NATO határozott arról, hogy olyan nemzetközi hadgyakorlatokat kell tartani, amelyeken az ukrán-orosz határnál előállt helyzetet szimulálják, és a veszélyelhárítást gyakorolják. Nekünk folyamatosan erőt kell mutatni – mondta -, mert ahhoz, hogy az ember jogot szerezzen a békés élethez, erőre van szükség, a mostani hadgyakorlat pedig ennek egy demonstrálása volt.
A miniszterelnök összegzése szerint Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy NATO-kötelékekkel együttműködni képes századokat – és hamarosan zászlóaljnyi erőt – vonultasson fel, és azt más NATO-tagállamokkal összehangoltan működtesse.
Orbán Viktor megerősítette egyúttal, hogy Magyarország emelni fogja hadi kiadásait.

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton a Kőröshegyi lőtéren 2014. október 2-án. Balról Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (b) és Adrian Bradshaw, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton a Kőröshegyi lőtéren 2014. október 2-án. Balról Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (b) és Adrian Bradshaw, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hadgyakorlat után tartott beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: az ukrajnai események ismét bizonyították, hogy Magyarország és a térség biztonsága csak a NATO keretein belül garantálható. “Ez a válság felértékelte a NATO-t”, a szövetségen belül pedig felértékelte Közép-Európát – hangsúlyozta.
A tárcavezető az ország alapvető nemzeti érdekének nevezte, hogy jól felszerelt, megfelelően kiképzett, harckész nemzeti haderőt tartson fenn.
Emlékeztetett egyebek mellett a pápai katonai reptér fejlesztéséről szóló kormánydöntésre, amelynek alapján a repülőtér alkalmas lesz arra, hogy a szükség esetén a térségbe irányított nagyobb szövetséges erők bázisreptere legyen.
A magyar katonákat méltatva azt mondta: “olyan katonák ők, akikre méltán bízhatja a nemzet a maga védelmét”.
Hende Csaba egyúttal megköszönte a hadgyakorlatban részt vevő amerikai katonák munkáját is.
Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke újságíróknak szintén felidézte: a NATO döntése alapján nemzetközi gyakorlatokat kell tartani, hogy demonstrálják a kiképzettséget, azt, hogy a NATO készen áll tagállamai megvédésére. “Ma azt bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a NATO erejéhez tartozni, és velük közös gyakorlatot végrehajtani” – mondta.
A csaknem egyórás hadgyakorlaton, a bakonyi terepen szimulált helyzetről kifejtette: azt mutatták be, hogy irreguláris és reguláris erők lépik át az államhatárt, amire válaszul az MH kirendelte készenléti erőit, majd a légi és a szárazföldi erő összehangolt tevékenységével megállította az ellenséges támadást, és megsemmisítette az ellenséget. A hadgyakorlatban NATO-tisztekkel, -alegységekkel dolgoztak együtt.
Az MH Összhaderőnemi Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei szeptember 8. és október 17. között tartanak őszi kiképzési sorozatot. A Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak.
Böröndi Gábor korábban azt mondta, a hadgyakorlat elsődleges célja az együttműködés erősítése az egyes honvédségi szakterületek, a szárazföldi, illetve légi egységek között.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Orbán Viktor: Műszaki modernizáció előtt áll a magyar hadsereg

  1. Mintha nem tudnánk pontosan, hogy zsoldosok azok a katonák. A zsoldos pedig oda lő, ahová a fizetést adók mondják. (idegen érdekekért harcolnak távol az országtól)
    Akkor is hazudik amikor kérdez.

  2. Csak a 12 pontot kéne betartani… Az idegenből hozd haza honvédeid, a Magyar honban állomásozó külföldi seregeket küld ki Magyar földről! Nem pontos, ám a 12 pont szerves részét képzi ez is.

Vélemény, hozzászólás?

Top