Most itt vagy
Itt > Főoldal > Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban

Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban

A magyar-szerb kétoldalú gazdasági, beruházási, határon átnyúló és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Tomislav Nikolic szerb elnök kedden Belgrádban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor kormányfőt a belgrádi Szerbia Palota előtt 2014. július 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor kormányfőt a belgrádi Szerbia Palota előtt 2014. július 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós

A szerb köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint Nikolic megköszönte Orbán Viktornak Magyarország segítségét és támogatását, amelyet a Szerbiát sújtó májusi árvizek idején és azt követően nyújtott.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a történelem során a két népet összekötötte a nagyhatalmak elleni közös küzdelem, a 20. század második felében tapasztalható ellentétet pedig az emlékeknek kell meghagyni és inkább a közös jövő felé fordulni. A szerb elnök kiemelte, hogy a vajdasági magyar kisebbség összekötő szerepet tölt be a két ország között, és a jó kapcsolatok folytatása továbbra is mindkét fél érdeke.
Orbán Viktor megismételte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját. „Mi, politikusok tudjuk, hogy nem létezik problémamentes helyzet, hanem csak a nagyobb vagy a kisebb probléma közül választhatunk. Az európai uniós tagság számos előnnyel jár, de tisztában kell lenni azzal is, hogy gondok is léteznek” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.
Magyarország sajátos modell szerint tudott kilépni a gazdasági válságból, és emiatt sok problémája volt – húzta alá Orbán, hozzátéve azonban, hogy ez a modell jónak és reálisnak bizonyult.
Orbán Viktor miniszterelnök Tomislav Nikoliccsal együtt megnyitotta a Belgrádi Magyar Kulturális Intézetet, kora délután pedig a magyar és szerb kormánytagok csúcstalálkozóján vesz részt, amelyen kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A magyar delegáció tagja Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban

  1. Ez a helyes politika nem a 8-10000 km.- re lévökre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni! Remélem szóba került a “temerini garázdák” ügye is.

Vélemény, hozzászólás?

Top