Most itt vagy
Itt > Belföld > Orbán Viktor : Ezen az áron nem kell

Orbán Viktor : Ezen az áron nem kell

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ezen az áron, így nem” kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól – jelentette be a Fidesz–KDNP-frakció döntését csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán, utalva a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre.

Orbán Viktor közölte: „az IMF és az EU Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit” – amelyek a Magyar Nemzet csütörtöki számában jelentek meg – a kormánypárti képviselőcsoport is végigvette Sárváron, „van tehát tudásunk most már arról, mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági, pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni”. „A lista hosszú, a sajtóban olvasható” – jegyezte meg.

Nem érdekei Magyarországnak

Hangsúlyozta: ezek a lépések viszont nem érdekei Magyarországnak, „ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem” – mondta Orbán Viktor. A Fidesz–KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban, „ezen fogunk dolgozni” – közölte a kormányfő.

A követelések

Az IMF követelései a következők: nyugdíjak csökkentése; nyugdíjkorhatár-emelés; családi pótlék csökkentése; személyijövedelemadó-emelés; privatizáció; utazási kedvezmények csökkentése; bürokrácialeépítés; általános, értékalapú ingatlanadó; önkormányzatok kiadásainak csökkentése; bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Az előbb ismertetett feltételeken túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, ami az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét. A BruxInfo úgy értesült, hogy az Európai Bizottság az ügyben várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen szeptember 27-én. A testület illetékes szóvivője viszont azt közölte, hogy nincs még brüsszeli állásfoglalás a tranzakciós illetékről.

Az egyik fő téma

Az mno.hu korábban már beszámolt róla, hogy a pénzügyi tárgyalások adják a Fidesz–KDNP szerdán kezdődött, az őszi parlamenti ülésszak előtti frakcióülésének egyik fő témáját.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjújában elmondta, arra kérte a miniszterelnököt, hogy őszintén beszéljenek a kérdésről, mert a frakcióknak ismerniük kell a részleteket, hogy meg tudják hozni a megfelelő döntést.

Forrás: MNO, MTI,Magyar Nemzet

magyartudat.com

 

 

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top