Most itt vagy
Itt > Főoldal > Obama szerint Venezuela nemzetbiztonsági fenyegetést jelent

Obama szerint Venezuela nemzetbiztonsági fenyegetést jelent

Rendeletben minősítette szokatlan és rendkívüli fenyegetésnek Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonsága és külpolitikája szempontjából hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki emiatt szankciókat rendelt el venezuelai biztonsági apparátus hét vezetője ellen.
obama-venezuella-ellenNem látunk szívesen (az Egyesült Államokban) olyan volt és jelenlegi venezuelai tisztségviselőket, akik megsértik a venezuelai állampolgárok emberi jogait és állami korrupció részesei, megvannak az eszközeink, hogy blokkoljuk a kintlévőségeiket és annak lehetőségét, hogy igénybe vehessék az amerikai pénzügyi rendszert – szögezte le közleményében Josh Eanest, a Fehér Ház szóvivője.
A kitiltottak listáján több olyan ember van, akik a néhai Hugo Chávez elnök szűkebb köréhez tartoztak.
Közöttük van Antonio José Benavides Torres, a fegyveres erők parancsnoka, Gustavo Enrique González López, a hírszerző szolgálat vezérigazgatója, Justo José Noguera Pietri, egy állami vállalat vezetője, a nemzeti gárda (GNB) korábbi parancsnoka, Katherine Nayarith Haringhton Padron ügyész, Manuel Eduardo Pérez Urdaneta, az országos rendőrség parancsnoka, Manuel Gregorio Bernal Martínez, a caracasi 31. páncélos dandár parancsnoka, a venezuelai hírszerzés volt vezetője és Miguel Alcides Vivas Landino, a venezuelai fegyveres erők főfelügyelője.
Mély aggodalommal tölt el bennünket, hogy a venezuelai kormány fokozza politikai ellenfeleinek megfélemlítését – állt a dokumentumban.
Az amerikai kongresszus tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megtagadják vízumkérelmét és befagyasszák  amerikai bankszámláit mindazoknak, akik erőszakcselekményt követnek el a venezuelai ellenzék tagjaival szemben, vagy megsértik emberi jogaikat.
A két ország közötti ellentétek fokozódásának jeleként a múlt héten a belügyekbe történt beavatkozás miatt Venezuela felszólította az Egyesült Államokat, hogy  csökkentse diplomáciai képviseletének létszámát, olvasható itt.
Delcy Rodriguez venezuelai külügyminiszter közölte, hogy kormánya hamarosan válaszolni fog a hétfőn bejelentett amerikai lépésekre.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top