Most itt vagy
Itt > Főoldal > Nemzeti támogatás- 2,7 milliárd forint előleg a tejtermelőknek

Nemzeti támogatás- 2,7 milliárd forint előleg a tejtermelőknek

Megjelent a 2013. évi átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) mértékeit meghatározó és a tej előleg kifizetését lehetővé tevő vidékfejlesztési minisztériumi rendelet. A tejtermelők pénzügyi helyzetének erősítése érdekében a tárca 2,7 milliárd forintot előleg formájában még 2013-ban kifizet a támogatásra jutó teljes összegből, ami kilogrammonként nagyjából 1,40 forintot jelent.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mintegy 18 milliárd forintot fordít a top up utódjaként bevezetett, 2013. évi átmeneti nemzeti támogatásokra. A forrás ÁNT-re, valamint anyajuh- és anyakecske tenyésztés csekély összegű (de minimis) támogatásaira folyósítható.
Az anyajuhok 2013. évi ÁNT lehetősége – a magyar támogatások uniós kiegyenlítődése okán — ugyan szinte minimálisra csökken, viszont ennek kompenzálására, a korábbi éveknek megfelelően a VM egy, a közeljövőben megjelenő rendelet alapján megemelt összegű de minimis támogatást nyújt. Ennek mértéke anyajuhonként 600 forinttal, az egy termelő által igénybe vehető támogatás felső határa pedig 833 euróval – közel 250 ezer forinttal – magasabb, mint korábban, vagyis, a kérődző szerkezetátalakítási program forrásaival együtt összességében jelentősen növekszik a juhtartók támogatása. A támogatási feltételek kedvező változásaiból az anyakecske tartók is részesülnek.
A VM továbbra is a Bizottság által engedélyezett lehetséges legmagasabb szinten nyújtja a termeléshez kötött anyatehén támogatást, az említett támogatáskiegyenlítés miatt szűkülő lehetőségekre is figyelemmel.
A többi jogcímnél (hízott bika, szarvasmarha extenzifikáció, hátrányos helyzetű térségekben tartott anyajuh, Burley és Virginia dohány és csonthéjas gyümölcsök) az előző évivel megegyező mértéket fizeti a tárca.
A tej támogatását 4,- Ft/kg mértékben biztosítja a VM. A tejtermelők pénzügyi helyzetének erősítése érdekében a tárca 2,7 milliárd forintot előleg formájában még 2013-ban kifizet a támogatásra jutó teljes összegből, ami kilogrammonként nagyjából 1,40 forintot jelent.
A fennmaradó támogatások kifizetése 2014. I. félévében várható.
A megjelent rendelet ugyancsak rögzíti az úgynevezett moduláció miatti támogatáscsökkentés optimalizálása érdekében, a számításokhoz szükséges elvi támogatási felső határokat is, írja az Orientpress.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top