Most itt vagy
Itt > Főoldal > Németország újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek

Németország újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek

A tengeralattjárók vételárát, vagy annak egy részét minden esetben átvállalja a német állam.

Németország újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek, az ügyben illetékes szövetségi biztonsági tanács hozzájárulást adott a hadiipari ügylethez – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung című német lap.
nemet-tengeralattjaro-export-izrael2A kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács a törvényhozás alsóháza (Bundestag) gazdasági bizottságát tájékoztatta a kiadott exportengedélyekről. Ezek között van az Izraelnek szánt búvárhajó leszállítására vonatkozó engedély is – írta a Süddeutsche Zeitung.
Németország összesen hat tengeralattjárót szállít Izraelnek. A testület most az ötödik ügyében döntött. A vételárat, vagy annak egy részét minden esetben átvállalja a német állam. A Süddeutsche Zeitung szerint az ötödik tengeralattjáró árának egyharmadát fedezik a német adófizetők pénzéből.
A Der Spiegel című hírmagazin még 2011-ben azt írta, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott német tengeralattjáró-vásárlási támogatás a náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik. Az ügy 2012-ben belpolitikai vitát váltott ki, miután a Der Spiegel azt írta, hogy Izrael atomrobbanófejjel ellátott rakétákkal szereli fel Németországból származó tengeralattjáróit. Izrael hivatalosan nem rendelkezik atomfegyverrel.
Németországban az EU-n és a NATO-n kívüli, úgynevezett harmadik országokat érintő valamennyi hadiipari exportügylethez szükséges a szövetségi biztonsági tanács hozzájárulása. A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, az ülések napirendje is szigorúan titkos, és a tanács sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Németország újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek

  1. Ha ilyen olcsónak és ártalmatlannak nem mondható “ajándékokat” tud adni Németország, akkor a magyaroknak is kifizethetné azt a jogos összeget, amit – bár néhai Antall úr visszautasított -,felajánlottak a volt NDK-sok átmenekítéséért. Elvégre jól jönne az most is, ráadásul jogosan, még titkosítani sem kellene!

Vélemény, hozzászólás?

Top