Most itt vagy
Itt > Főoldal > Nem halasztható a honvédség haditechnikai eszközeinek cseréje

Nem halasztható a honvédség haditechnikai eszközeinek cseréje

Nem halasztható a honvédség haditechnikai eszközeinek cseréje – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
A honvédelmi miniszter kiemelte: az európai biztonsági térben – s a világ más részein egyaránt – drámai változások zajlanak, komoly katonai mozgások vannak. Véget ért annak az illúziónak a kora, amely Magyarország közvetlen környezetében elképzelhetetlennek tartott egy katonai konfliktust. Utalva az ukrajnai válságra, kiemelte, erős jelzés, ami most tőlünk keletre történik.
Hende Csaba kitért arra is, hogy – készülve a szeptemberi NATO-csúcstalálkozóra – a szövetség védelmi és külügyminiszterei, vezető szervei intenzíven dolgoznak azon, hogy a jelenlegi helyzetben milyen konkrét válaszokra, valamint megerősítő, elővigyázatossági intézkedésekre van szükség. Ez pótlólagos ráfordításokat is követel majd – tette hozzá.
Kifejtette: a magyar haderő – a Gripeneket leszámítva – nagyrészt kifutó, elavult szovjet haditechnikai eszközökkel rendelkezik. Ezek a következő években tömegesen, egyszerre válhatnak majd használhatatlanná. Ezért 2012-ben elkészítettek egy tízéves tervet arról, hogy milyen fejlesztésekre van szükség – tette hozzá.
A fejlesztésekhez kormány garantált forrást rendelt, 2016-tól a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést. Ez nyújt fedezetet arra, hogy a legfontosabb cseréket, beruházásokat, fejlesztéseket végre tudják hajtani – jelentette ki. 2022-ben már egy korszerűen felszerelt, “ragyogóan kiképzett”, kitűnő katonákból álló, korszerű 21. századi haderő lesz a Magyar Honvédség – tette hozzá.
Hende Csaba arról is beszélt, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költöztetésének terve “roppant bonyolult kérdés, de ugyanakkor érdekes felvetés”.
Szerinte ezzel az intézkedéssel egy “évszázados anomáliának” vagyis a túlságos centralizáltságnak vethetnek véget. Hozzátette, hogy a közlekedési lehetőségek rendkívül kedvezőek, másrészt az elektronikus közigazgatás térnyerésével tulajdonképpen jórészt mindegy, hogy az ország, vagy a világ mely pontján tartózkodik az ember, az internet segítségével, szinte minden ügyet el lehet már intézni. Nagyjából egy-két hónapos vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megmondják, adottak-e a költözés technikai, pénzügyi és személyügyi feltételei – tette hozzá.
Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, péntek délután tartott ülése után azt közölte, a budai Várba, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet, a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Nem halasztható a honvédség haditechnikai eszközeinek cseréje

  1. Olyan (rö)helyes, ez a had (elhadd) miniszter! Veres Péter író volt/paraszt ez csak az útóbbi! Tudott népben nemzetben gondolkodni! Veres, ez csak üzletben tud. Werth Henrikhez inkább méltó (Henrikkel is elvertek rendesen!)

Vélemény, hozzászólás?

Top