Most itt vagy
Itt > Főoldal > Megtörtént a NATO szupergyors bevetésű egység első riadógyakorlata

Megtörtént a NATO szupergyors bevetésű egység első riadógyakorlata

Az első riadógyakorlatát a NATO a hollandiai Eindhovenben, valamint a csehországi Chrudimban tartózkodó alakulatoknál hajtotta végre.

Elégedetten nyilatkozott egy NATO-illetékes csütörtökön annak a különlegesen gyors bevetésű katonai egységnek az első riadógyakorlatáról, amelynek a létrehozásáról a tavaly szeptemberi walesi NATO-csúcson született döntés, legfőképpen az ukrajnai orosz katonai beavatkozás, illetve Moszkva tágabb értelemben vett fenyegető magatartása miatt.
nato-gyorsreagalasu-egyseg2Ezt a különleges egységet, amelynek hivatalosan a Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) – vagyis “nagyon magas készültségű egyesített célerő” – elnevezést, ennél jóval szemléletesebben pedig a Spearhead Force (“lándzsahegy”) nevet adták, katonai források szerint mintegy 4-6 ezer fősre tervezik. Kialakítása jelenleg is folyamatban van. Fő erénye az lenne, hogy – ha már az összes feltételt megteremtették – mintegy két napon belül alkalmazható lenne az atlanti szövetséghez tartozó országok bármelyikében, azok bármely térségében.
A VJTF többnemzetiségű erő irányítását évente egymást váltva biztosítják a NATO tagállamai.
Az észak-atlanti szervezet nem titkolja: elsősorban az Oroszországhoz közel eső térségben – így a balti országokban, Lengyelországban vagy éppen Romániában – merülhet fel annak szükségessége, hogy gyors csapaterősítéssel növeljék a szövetségesek közös védelmi képességét. Ezekben az országokban most meg kell teremteni azokat az infrastrukturális előfeltételeket, amelyek szükség esetén lehetővé teszik az oda vezényelt csapatok harci alkalmazását.
A NATO és Oroszország között érvényben van olyan megállapodás, amelynek alapján az atlanti szövetség tartózkodik nagyobb katonai erő állandó jellegű állomásoztatásától a keleti tagországokban. Ehhez a korlátozó jellegű kötelezettségvállaláshoz a NATO annak ellenére tartani kívánja magát, hogy álláspontja szerint Moszkva számos szigorú nemzetközi jogi kötelezettségét rúgta fel az Ukrajna elleni agresszív lépéseivel.
A “lándzsahegy” első riadógyakorlatát a NATO a hollandiai Eindhovenben, valamint a csehországi Chrudimban tartózkodó alakulatoknál hajtotta végre. Jelentősebb számban kapcsolódnak be a gyakorlatba németországi kijelölt egységek is. Az egész riadógyakorlat 11 tagország mintegy 1500 katonáját érinti.
Eindhovenben Mariusz Lewicki, a művelet katonai tervezésének vezetője elégedetten közölte, hogy az első katonai csoportok nyolc órával a riasztás után már menetkészek voltak.

Címlapotó: A tegnapi riadógyakorlaton készült- előtérben cseh nemzetiségű katona. ( AP /Petr David Josek)

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top