Most itt vagy
Itt > Külföld > Magyarul a közigazgatásban – Kétnapos konferencia kezdődött Szabadkán

Magyarul a közigazgatásban – Kétnapos konferencia kezdődött Szabadkán

 

 

 

 

 

 

 

Tizedik alkalommal szervezte meg A magyar nyelv hivatalos használata a közigazgatásban és az igazságügyben című magyar jogi-terminológiai szemináriumot a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság. A kétnapos konferencián, melynek megnyitójára ma délelőtt került sor a palicsi Öko Központban, a résztvevők olyan hasznos gyakorlati kérdésekre kaphatnak válaszokat, amelyek a praktizáló jogászok, a közigazgatási dolgozók magyar nyelven történő mindennapi munkavégzését könnyíthetik meg.
A tanácskozás megnyitóján Deli Andor, a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság tartományi titkára elmondta, az elmúlt tíz évben nagy utat járt be a szeminárium a kezdeti terminusok, kifejezések és jogi fordulatok megismertetésétől egészen egy ilyen jogi szaktanácskozási jellegig. Ez egy olyan evolutív út volt, amely nem csak ezt a szemináriumot, hanem magát a szeminárium vezérfonalát, a nyelvhasználatot is jellemzi.

Magyarul a közigazgatásban
A konferencia megnyitóján Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke is köszöntötte a résztvevőket. Dr. Korhecz emlékeztetett, hogy amikor tíz évvel ezelőtt belefogtak ennek a szaknyelvi tanácskozásnak a megszervezésébe, abban bíztak, hogy hétmérföldes léptekkel haladhatnak majd a magyar nyelv államszervezeti működésbe történő visszahonosításában. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy a folyamat jóval bonyolultabb a vártnál. Nagyon sok illúzióval lettek szegényebbek, és noha a magyar nyelv hivatalos használata sok tekintetben javult az államszervezeteken belül, ugrásszerű változást nem sikerült elérniük. A szaknyelvi tanácskozás azonban évről évre fejlődik, és amint arra az MNT elnöke rávilágított, ma már nem csak a szaknyelvről szól, hanem a magyarul értő jogászok fórumának színhelyévé is vált.
Az elmúlt tíz évben több mint száz magyarul beszélő jogász, közigazgatási dolgozó hivatalnok fordult meg a konferencián, ugyanakkor számos neves akadémikus, egyetemi tanár, köztársasági elnök vállalta az előadó szerepét, ami a rendezvény presztizséhez is hozzájárult.
A tanácskozáson többek között dr. Sólyom László, dr. Várady Tibor, Beretka Katinka, Pásztor Bálint és Józsa László is előadást tartott.
A szervezők idén tíz egyetemistának biztosították annak a lehetőségét, hogy ingyenesen vegyen részt a szemináriumon, aminek elsődleges célja, hogy a fiatalok is megismerkedjenek a jövendő kollégákkal, esetleges munkaadókkal.
Az előadások sorát holnap A szerb-magyar/magyar-szerb jogi és közigazgatási szótár jogterminológiai gyakorlattal történő bemutatása zárja, melynek szerzője Orosz János volt. A konferencia résztvevői ezt követően a jelenlétüket tanúsító bizonylatot kapnak.

Forrás : vajma.info

magyartudat.hu

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top