Most itt vagy
Itt > Főoldal > Magyarnak lenni Délvidéken – Horváth Árpád: Azért történhet meg, mert engedjük, hogy megtörténjen

Magyarnak lenni Délvidéken – Horváth Árpád: Azért történhet meg, mert engedjük, hogy megtörténjen

A hungarofóbiába ájult Szerbia egyik aljas gaztette az ártatlanul elítélt magyar fiúk bebörtönzése. Mindez megtörténhet a XXI. században, Európa kellős közepén. Az anyaország tétlenül nézte és nézi ma is, hogy fiatal magyar délvidéki fiúk ártatlanul töltik börtönéveiket. Ők a temerini fiúk, akiknek testét-lelkét szó szerint összetörték, legszebb fiatal éveiket ellopták, életüket tönkretették.

Anyaországi politikusok, közjogi méltóságok, európai parlamenti képviselők, jogvédő szervezetek erőtlen kiállása teljes kudarcot vallott. Európa tudomást sem vesz a fiúk szenvedéséről, a szerb hatalom visszaéléseiről.

A szerb parlament által, a délvidéki magyarok ellen 1944-1945-ben elkövetett vérengzéséről, a cselekmények elítéléséről ez év júniusában látszólag valami megkezdődött. Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök által 2012 novemberében megkezdett párbeszéd eredményes fordulópontjában reménykedett Délvidék és az anyaország egyaránt. Valójában Délvidéken azóta sem történt semmi, az attrocitások, megfélemlítések, anyagi és erkölcsi megalázások sorozatát szenvedi el nap, mint nap a saját földjén élő magyar lakosság.

Apatócki Flórián édesanyjával Béren, 2013. december 7-én. Temerinben az utóbbi években pontosan egy tucat magyar fiatalembert tartóztattak le. Flórián a "Temerini Ötök" néven ismert, második körben ártatlanul bebörtönzött fiúk egyike, aki a közelmúltban, különös körülmények között szabadult.
Apatócki Flórián édesanyjával Béren, 2013. december 7-én. Temerinben az utóbbi években pontosan egy tucat magyar fiatalembert tartóztattak le. Flórián a “Temerini Hetek” néven ismert, második körben ártatlanul bebörtönzött fiúk egyike, aki a közelmúltban, különös körülmények között szabadult.

Horváth Árpád, temerini fiú nyolc évet töltött ártatlanul rács mögött. Társaival megélték, átlátják a Délvidéken kialakult, kiszolgáltatott helyzetet.

Mint megfogalmazta: “a probléma nem 2004-ben, a letartóztatásomkor kezdődött, hanem sokkal régebben. Visszaforgatva az idő kerekét, történelmi ismereteinkből tudjuk, hogy a szerbek 1200-tól próbálták megkaparintani Délvidéket. 1920-ban sikerült. Trianont mi engedtük, hogy megtörténjen. Semmi nem változott: ma is engedünk. Engedjük, hogy magyarokat ma saját földjükön alázzanak, tiporjanak, verjenek, kisemmizzenek. A magyarokat Délvidéken provokálják. Akár visszaüt, akár nem, biztos, hogy nem a szerbeket fogják meghurcolni. Az eljárásokkal megfélemlítik a délvidéki magyarságot. Trianon óta a 250 ezer eltűnt magyarral senki nem akar számolni” – nyilatkozta a fiatalember a Magyar Tudatnak.

Horváth Árpád - 2013. december 7. Bér - Árpád a "Temerini Hetek" néven ismert, első körben ártatlanul bebörtönzött délvidéki magyar fiúk egyike, aki fáradhatatlanul küzd társai szabadulásáért.
Horváth Árpád – 2013. december 7. Bér – Árpád a “Temerini Ötök” néven ismert, első körben ártatlanul bebörtönzött délvidéki magyar fiúk egyike, aki fáradhatatlanul küzd társai szabadulásáért.

Az alábbi felvételen Horváth Árpád és Apatócki Flórián, két “Temerini Fiú” beszédét láthatják. (2013. december 7. Bér)

 

Az anyaország gyenge, határozatlan kiállása fokozza a határokon kívül rekedt magyarok kiszolgáltatott helyzetét. Most ismét adódott egy lehetőség, amellyel rendezni lehetne Délvidék helyzetét: Szerbia Európai Unióhoz történő csatlakozásának esélyéhez Magyarország szavazatára is szükség van, a kérdés csak az, hogy kormányunk kihasználja-e a tálcán kínált lehetőséget és határozottan kiáll-e Délvidék autonómia törekvései mellett.

 

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top