Most itt vagy
Itt > Főoldal > Magyar-azeri gazdasági kapcsolatok

Magyar-azeri gazdasági kapcsolatok

Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése után telefonon az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint megállapodás született a két ország közötti állategészségügyi együttműködésről is. Az ülés végén Shahin Mustafayev gazdasági és ipari miniszter és Szijjártó Péter aláírták az azeri-magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét. Szijjártó Péter szerint az idei évben az építőipar és az infokommunikációs terület biztosítja a kereskedelmi forgalom további bővülését, tekintettel a 2015-ös európai olimpiai játékokhoz kapcsolódó útépítések megindulására, és a bakui nagyteljesítményű adatközpont megépítéséről szóló tárgyalásokra. Szólt arról is, hogy a keddi ülésen részt vettek a Wizz Air és a Fővárosi Vízművek vezetői, és egyezség született a légiforgalmi megállapodás hatályának meghosszabbításáról és a vízügyi együttműködés kiterjesztéséről.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok további fejlesztésének alapjait a kormány megerősíti, így szeptembertől 200 fős ösztöndíj keret nyílik meg azeri diákoknak a magyar egyetemeken. Közölte: a bakui magyar kulturális intézet megnyitásának, valamint a bakui idegen nyelvek egyetemén létrehozandó magyar nyelvi lektorátusnak az előkészítése folytatódik. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a tárgyalásokon közös volt az álláspont abban, hogy a mezőgazdaság kiemelt és sikeres terület a két ország gazdasági kapcsolataiban.

Különösen fontosnak ítélték az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy területét. A tárca közleménye szerint a testület azeri társelnöke megfogalmazta azt is: Azerbajdzsán nyitott a jó minőségű magyar termékekre. A megbeszéléseken szintén részt vevő Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára biztosította Shahin Mustafayevet, hogy a magyar termékek kiváló minőségűek és garantáltan GMO-mentesek. A tárgyalásokon megegyeztek arról is, hogy ez év májusában Bakuban megrendezik a magyar-azeri kulturális és gasztronómiai napokat – áll a VM közleményében.

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top