Most itt vagy
Itt > Belföld > Liberális konferencia a deviáns szexualitással élők jogainak kiterjesztéséről

Liberális konferencia a deviáns szexualitással élők jogainak kiterjesztéséről

Az MSZP, az LMP, a DK, a PM, a Liberálisok és az Együtt politikusai egyetértenek a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség teljes jogkiterjesztésében.

Az e témában rendezett szerdai budapesti konferencián Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke közölte: a fórumon részt vevő ellenzéki pártok között a – szerinte két évtizeden belül elérhető – jogkiterjesztéshez vezető útról és az eszközökről van vita.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban e kérdésről a fősodorvonalbeli politikai erők között konszenzus uralkodik, ezért – mint mondta – segíteni kell a hazai jobboldal erre hajló részét, hogy tudjon változtatni álláspontján. Szavai szerint ebben a kérdésben az alapvető törésvonal “a populizmus és a nem populizmus” között húzódik.
Schiffer András, az LMP társelnöke azt hangsúlyozta, hogy tisztességes politikai erő ugyanúgy nem mérlegelhet, ha az LMBT-közösséghez tartozó embereket ér támadás, mint ha romákat vagy háború elől menekülőket: fel kell emelnie hangját, ki kell nyilvánítania szolidaritását.
“Szerintünk morálisan az a helyes viselkedés, ha nem jogi eszközökkel akarjuk megnevelni a társadalmat, hanem a jog eszközeit alakítjuk a társadalom fejlődéséhez” – jegyezte meg a politikus.
Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista párti alelnöke szerint az a párt, amelyik egy ilyen témában nem elvi álláspontot foglal el, hosszú távon biztosan nem lesz hiteles; egyben emlékeztetett arra, hogy az MSZP mindig egyértelműen kiállt az esélyegyenlőség és a tolerancia mellett.
Jelezte: kormányzásuk idején vezették be a regisztrált élettársi kapcsolatot, és 1996 óta elkötelezettek a közösségek emberi méltóságát megsértő tevékenységek büntetése mellett, a cél pedig egy olyan toleráns társadalom építése, “ahol ezek a kérdések már evidencia szintjén kezelhetők”.
Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője megemlítette: folyamatosan bővülő tábora ellenére még kisebbségi álláspont Magyarországon az azonos neműek házasságának elfogadása, ugyanakkor azok esetében, akik saját környezetükben látnak ilyen párt, másfélszeres az igent mondók aránya.
Kijelentette: “aki elvitatná az LMBTQ-emberektől az egyenjogúságot, az egészen egyszerűen nem liberális”, így nem is tartozik 400-500 ezer fős célközönségbe.
Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója és LMBTQ-munkacsoportjának vezetője szerint a jogkiterjesztés során a legkisebb problémát a jogszabályalkotás jelenti majd, ugyanakkor nem nagyon látszik előrelépés a társadalmi vita területén.
Tordai Bence, a PM szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerves társadalomfejlődésre hivatkozva nem lehet lemondani a társadalom érzékenyítéséről, ugyanakkor “ha nem megyünk bele a szimbolikus ügyekbe, akkor ez a meccs el van veszítve”.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Liberális konferencia a deviáns szexualitással élők jogainak kiterjesztéséről

  1. ez a meccs majd akkor lessz el veszítve,ha a buzik atveszik a hatalmat.a magyar igy is kihalofelben van,hat adjuk gyerekeinket a meleghazba.emberek,ez amerikai alom,hat legyen az ovek.ne bas.unk el mindent

Vélemény, hozzászólás?

Top