Most itt vagy
Itt > Belföld > Látszatküzdelem a korrupció ellen

Látszatküzdelem a korrupció ellen

EU-pénzből közszolgálati etikai és integritástréninget szerveztek. A „közszolgálati etikai és integritástréning” csupán látszatküzdelem, amit ráadásul még finanszíroz is az Unió. Nem elég, hogy megteremtettük a korrupciót, még pénzt is adunk az ellene végzett látszatküzdelemre.

„A közszolgálati etikai és integritástréningen 8375-en vettek részt, és létrehozták a korrupciós kockázatok felismerését és kiszűrését támogató integritás-tanácsadók hálózatát is – hangzott el a Korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése című projekt záró konferenciáján pénteken Budapesten. A projekt célja a társadalom által érzékelt hivatali korrupció megelőzése és szintjének csökkentése volt.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében, az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam által nyújtott 680 millió forintos támogatásból megvalósuló projekt célja a társadalom által érzékelt hivatali korrupció megelőzése és szintjének csökkentése volt. A program keretében 120 embert képeztek ki integritás-tanácsadónak, integritásmenedzsment-tréningen pedig 751-en vettek részt. Létrehozták a korrupciós kockázatok felismerését és kiszűrését támogató integritás-tanácsadók hálózatát is, és kialakítottak egy, a közérdekű bejelentések megtételére szolgál.”-írja az Orientpress.

Sajnos, nem lehet egy fenékkel két lovon ülni. El kell dönteni, mi a fontos: a pénz, amit a munkámért kapok, vagy a társadalmi haszon, amit a munkámmal szolgálok. Ha a pénz a fontos – mert különben tönkremegyek, vagy elveszítem üzleti pozíciómat – akkor nem válogatok az eszközökben, azzal szerzem meg a szükségleteimet, amivel lehet. Ha a társadalmi hasznosságáért végzem a munkámat, akkor olyan rendszer kell, amelyik ezt méri, ezt értékeli. Attól, hogy küzdünk a korrupció ellen, a rendszer még nem a társadalmi hasznosságot fogja értékmérőnek tekinteni, de lehet kelteni a látszatot, hogy tudjuk, mi volna tisztességes. A „közszolgálati etikai és integritástréning” csupán látszatküzdelem, amit ráadásul még finanszíroz is az Unió. (Nem elég, hogy megteremtettük a korrupciót, még pénzt is adunk az ellene végzett látszatküzdelemre.)

Thürmer Gyula

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Látszatküzdelem a korrupció ellen

  1. A leginkább érdekeltek, jutalékos politikus ügyintézők harcolnának? Azért ennyire nem hülyék! A “hálapénz” elleni harc is hálás téma! Az orvost 1/5 1/4 bere mellett, 10X felelősség választott uraink lophatnak számonkérés nélkül! Tocsikoló Mártika szende szűzlány, mai gárda mellett!

Minden vélemény számít!

Top