Most itt vagy
Itt > Belföld > Kína : ősi magyar rokonokat ítéltek börtönre

Kína : ősi magyar rokonokat ítéltek börtönre

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsz embert ítélt szabadságvesztésre az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület három bírósága terrorizmussal és szeparatizmussal kapcsolatos vádak alapján.

Akszu (Aksu), Kasgár (Kashgar) és Urumcsi (Urumqi) városok bíróságának közelmúltbéli végzéseiről a hszincsiangi napilap és a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap is beszámolt csütörtökön.
Öt ügy összesen húsz vádlottját ítélték el, a legsúlyosabb büntetés 15 év szabadságvesztés volt. Az elítéltek terrorista csoportokat szerveztek, vezettek, illetve részt vettek bennük, továbbá szélsőséges vallási nézeteket vallottak, “szent háborút” hirdettek – áll a bírósági indoklásban.
Csak öt elítélt nevét említették meg a tudósításokban. Valamennyien a térség muszlim vallású, ujgur őslakosságához tartoznak. Négyüket robbanószerek illegális elkészítésében, tesztelésében is bűnösnek találták.
Hszincsiangban hivatalos adatok szerint a lakosságnak majdnem fele ujgur, de vannak olyan városok, települések, amelyek lakosságát szinte teljes egészében ez a népcsoport alkotja.
A térségben nem ritkák az erőszakos akciók, etnikai összetűzések. Legutóbb június végén egy utasszállító repülőgép eltérítésének kísérletéről érkezett hír, korábban néhány alkalommal a helyi rendőrségre támadtak ujgurok, de több utcai járókelőket ért késeléses támadásról is beszámolt a sajtó. Az utóbbi idők legsúlyosabb – közel 200 halálos áldozattal járó – zavargása 2009 júliusában történt, amikor Urumcsiban (Urumqi) a han kínai lakosságra támadtak ujgurok. A városban rombolásukkal, gyújtogatással jelentős károkat okoztak.
Peking és a hszincsiangi vezetés nem hagy kétséget afelől, hogy adott esetben a legkeményebb eszközökkel lép fel az általa terrorcselekményeknek tartott akciók ellen.

MTI/magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top