Most itt vagy
Itt > Főoldal > Kijev- Bányászok tüntetnek, közben a képviselők verekednek a parlamentben

Kijev- Bányászok tüntetnek, közben a képviselők verekednek a parlamentben

Több mint ötezer bányász gyűlt össze szerdán Kijevben az elnöki hivatal előtt, hogy elmaradt bérének kifizetését és az ágazat problémáinak megoldását követelje. Közben a parlamentben ismét összeverekedtek a képviselők.

banyasz-tuntetes-kijev2Helyszíni jelentések szerint a tüntetők megpróbálnak bejutni az elnöki hivatal területére. Délelőtt mintegy ötszázan át is hatoltak a külső védőkordonon. A hivatal elé mintegy kétszáz nemzeti gárdistát és rendőrt vezényeltek. A hatóságok egyelőre nem avatkoztak be.
Mihajlo Volinyec, az Ukrajnai Független Bányász Szakszervezet elnöke közölte, hogy az elmaradt bérek kifizetése mellett állami támogatást követelnek a szénipar fejlesztésére. Szavai szerint hamarosan küldöttséget alakítanak, hogy az tárgyaljon az elnöki hivatal tisztségviselőivel.
Petro Porosenko ukrán elnök április 14-én írta alá azt a költségvetés-módosítási törvényt, amelyet éppen azzal a céllal hoztak, hogy lehetővé tegye a bérhátralékok kifizetését a bányászoknak.
A Majdan, azaz a Függetlenség tere felől újabb csoportokat láttak délelőtt haladni az Insztitutszka utcán a kormánynegyed felé, vélhetően a tüntetéshez készülnek csatlakozni. A megmozdulás szervezői közül néhányan arra buzdítják a bányászokat, hogy délután zárják el a forgalmat a belvárosban, a Hrescsatik főutcán.
A bányászok közül többen azt mondták, hogy a parlament előtt is tüntetni készülnek még a nap folyamán.
Közben ismét verekedés tört ki az ukrán törvényhozás plenáris ülésén. Az Oleh Ljasko vezette populista Radikális Párt frakciójának egyik képviselője rontott neki az államfő mögött álló tömörülés, a Petro Porosenko Blokkja egyik tagjának, ami tömeges dulakodásba torkollott a honatyák között. Egyelőre nem tudni, konkrétan mi váltotta ki az összetűzést a képviselők között, közölte az Unian.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top