Most itt vagy
Itt > Főoldal > Kárpátalja – Ismét magyar polgármestere van Beregszásznak

Kárpátalja – Ismét magyar polgármestere van Beregszásznak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ismét magyar polgármestere van Beregszásznak: Babják Zoltán a vasárnapi időközi polgármester-választáson a szavazatok 55 százalékának megszerzésével győzött.

A mintegy 50 százalékos részvétel mellett rendben lezajlott választáson az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a vele szövetséges kormányzó Régiók Pártja (PR) által indított Babják Zoltán az előzetes adatok szerint 5547 szavazatott kapott. Második helyen Olga Bizilja, a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt jelöltje végzett a voksok 23 százalékának megszerzésével. A harmadik helyezett Orosz Géza, akit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) indított a polgármester-választáson, a szavazatok 11 százalékát kapta.
A kárpátaljai magyarság kulturális és oktatási központjának számító Beregszászon azért tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a tavaly őszi ukrán parlamenti választásokon mandátumot szerzett Gajdos István korábbi polgármesternek – az ukrán törvényeknek megfelelően – le kellett mondania tisztségéről. A voksoláson a mintegy 20 ezer szavazásra jogosult beregszászi lakos tíz – köztük három magyar nemzetiségű – jelöltre szavazhatott.
Városvezetői céljairól Babják Zoltán, aki mostanáig Beregszász első polgármester-helyettesi tisztségét töltötte be, az MTI érdeklődésére elmondta: hétfőtől nem kezdődik új korszak a településen, egy megfelelően felkészült csapat folytatja majd az eddigi munkát oly módon, hogy annak a legkézzelfoghatóbb eredményei legyenek. Legfőbb céljaként a város idei költségvetése által nyújtott lehetőségek lehető legracionálisabb kihasználását jelölte meg, ami – mint fogalmazott – a helyzet stabilizálását, a közműszolgáltatások megfelelő biztosítását jelenti. Kifejtette: a polgármesteri mandátum idejéből fennmaradó mintegy két és fél év alatt igyekszik a legteljesebb mértékben magvalósítani választási programját.
Babják Zoltán a választási programjában a többi között célul tűzte ki, hogy közelebb hozza egymáshoz azokat az embereket, akik fontos szerepet játszanak Beregszász társadalmi, kulturális és gazdasági életében. Kiemelt jelentőségűnek nevezte olyan feltételek megteremtését, amelyek közepette mind a magyarok, mind az ukránok otthonosan érezhetik magukat a városban.
Beregszász új polgármestere jelöltsége idején hangsúlyozta: megválasztása esetén nem fogja megengedni semmilyen szélsőségnek, hogy nemzetiségek közötti uszítást folytasson a városban.

 

Címlapfotó: Babják Zoltán nyerte a polgármester-választást Beregszászon

Forrás:MTI

magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top