Most itt vagy
Itt > Főoldal > Iráni hadihajók közelednek az Egyesült Államok tengeri határaihoz

Iráni hadihajók közelednek az Egyesült Államok tengeri határaihoz

“Iráni hadihajók közelednek az Egyesült Államok tengeri határaihoz, és ennek a lépésnek üzenete van” – mondta
Afshin Rezaei Haddad tengernagy, az iráni északi flotta parancsnoka.
A hajók Dél-Afrikát megkerülve kijutottak  az Atlanti-óceánra. A hajóraj összetételét  nem közölte a tengernagy, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben.
Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat az öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. Az amerikai ötödik flotta egyik támaszpontja is Bahreinben van. Irán már ígérte a szoros lezárását abban az esetben, ha támadás éri.
Egy, a neve elhallgatását kérő washingtoni védelmi forrás kétségének adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban, de hozzátette, hogy “a hajók szabadon mozoghatnak a nemzetközi vizeken” írja a Trend című lap.

magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

3 thoughts on “Iráni hadihajók közelednek az Egyesült Államok tengeri határaihoz

  1. Irán nagyon is tudja, hogy mit csinál. Jan. 1-től, hogy Kína nem kereskedik tovább dollárban, az USA már csakis a már meglévő technikájára támaszkodhat, mert fejleszteni nem fog tudni annyira, mint eddig. A Kína felé lévő tartozás pedig olyan hatalmas, hogy ha Kína nem lazít a visszafinanszírozáson, akkor az az USA kereskedelmének megbénulását fogja elindítani. Kína pedig nem fog lazítani. És ez csak kis töredéke annak, amiért egyértelmű a meggyengülése.

Vélemény, hozzászólás?

Top