Most itt vagy
Itt > Főoldal > IMF: A polgárok maguk is járuljanak hozzá az euróövezeti adósság rendezéséhez!

IMF: A polgárok maguk is járuljanak hozzá az euróövezeti adósság rendezéséhez!

Bár még csak ötlet szintjén, de új javaslattal rukkolt elő az IMF az euróövezeti válság megoldására: ne csak az államok, de a polgárok maguk is járuljanak hozzá az euróövezeti adósság rendezéséhez – írja a Focus Online német hírportál.

A Focus beszámolója szerint a Welt am Sonntag lap szerkesztősége az IMF legutóbbi jelentésében egy olyan megoldás vázlatára bukkant, amelynek értelmében egyszeri tíz százalékos adót kellene kivetni az európai polgárok megtakarításainak nettó, azaz a magánadósság feletti részére. Az euróövezeti adósság ennek köszönhetően egy csapásra a 2007-es szintre esne vissza. GDP-arányosan az euróövezeti államadósság akkor 66 százalékon állt, szemben a 2012-es 91 százalékkal – írja a Focus Online.

Németország esetében ez annyit jelentene, hogy a 2007-es GDP-arányos államadósság visszaállításához 576 milliárd eurót kellene visszafizetni. A Bundesbank adatai szerint 2007 és 2012 között a német polgárok megtakarításai 551 milliárd euróval bő ötezer milliárd euróra emelkedtek. Az IMF elképzelésének megvalósítása megfosztaná a német polgárokat vagyongyarapodásuk nagy részétől.Thorsten Polleit, a Degussa-Goldhandel vezető közgazdásza szerint egy ilyen lépés az euróövezeti pénzügyi vagyon nagy részét megsemmisítené. “Az euróövezeti adósság GDP-arányosan (a stabilitási paktumnak megfelelő) 60 százalék alá csökkentéséhez 3000 milliárd eurót, a nemzeti jövedelem mintegy 30 százalékát kellene beáldozni” – fogalmazott. “És ebben még nincs benne a bankok adóssága” – tette hozzá. Az, hogy egy ilyen lépést a lakosság valóban igazságosnak tartana-e – mint ahogy azt az IMF állítja – az legalábbis kérdéses – írja a Focus Online hírportál.

 

(MTI)

magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

One thought on “IMF: A polgárok maguk is járuljanak hozzá az euróövezeti adósság rendezéséhez!

Vélemény, hozzászólás?

Top