Most itt vagy
Itt > Főoldal > Huszonnégy venetoi autonómia harcost vettek őrizetbe

Huszonnégy venetoi autonómia harcost vettek őrizetbe

Az olasz Veneto tartomány függetlenségéért harcoló huszonnégy személyt vettek őrizetbe szerda reggel és további huszonhét ellen indult vizsgálat terrorizmus és a demokratikus rend megdöntésére irányuló szervezkedés, valamint fegyvergyártás címén.
Az olasz csendőrség egy házilag épített páncélost is lefoglalt.
A hatóságok bejelentése szerint a csoport tagjai a járművel a velencei Szent Márk téren levő harangtornyot akarták elfoglalni. Ahogyan 1997 májusában történt, amikor egy másik, a Velencei Köztársaság függetlenségéért küzdő nyolcfős csoport szintén egy saját készítésű páncélossal elfoglalta a műemléket.

A lefoglalt páncélos.
A lefoglalt páncélos.

A most őrizetbe vett személyek az északkelet-olasz Venetóban és az ezzel szomszédos tartományokban élnek. A csendőrség szerint egy olyan, a venetói autonómiát hirdető szervezet tagjai, amely minden eszközzel a tartomány önállóságát akarja elérni.
Veneto függetlenségéről március 16-21. között tartottak internetes felmérést, amelynek semmilyen jogi következménye nem volt. A felmérés szervezőinek tájékoztatása szerint a 3,8 milliós tartományban 2,3 millióan szavaztak és közel nyolcvan százalékuk igent mondott az Olaszországtól való elszakadásra. Mint később kiderült, a részvételi adatokat meghamisították.
Veneto 1866-ban népszavazással lett Itália része. A függetlenségről rendezett online véleménynyilvánítást a Veneto autonómiáját szorgalmazó civil és politikai szervezetek kezdeményezték, közöttük az európai parlamenti választásokra készülő Északi Liga pártja, amely a nyolcvanas évektől sürgeti Észak-Itália elszakadását az “adófaló” Rómától közölte a Gezettino.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top