Most itt vagy
Itt > Belföld > Hősök napja- Nem szabad elfelednünk a Hazát védő katonák emlékét

Hősök napja- Nem szabad elfelednünk a Hazát védő katonák emlékét

Összetartozunk azokkal a katonákkal, akik ezer esztendő alatt védték a Hazát, nem szabad elfelednünk emléküket, és méltó módon gondoznunk kell azokat a temetőket is, ahol nyugszanak – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendezett megemlékezésen.
Elesett honvédjeink emlékének megőrzése különösen fontos kötelessége a mindenkori magyar államnak és azon belül a magyar honvédségnek is, amely az ő nyomdokaikban járva szolgálja hazánkat – mondta Hende Csaba.
Hozzátette: a honvédelem az egész nemzet ügye, a nemzet egységét pedig semmi sem mutatja meg jobban, mint a hősök áldozathozatala, akik túl minden széthúzáson, túl a hitek és meggyőződések okozta nézetkülönbségeken, túl a különféle érdekeken, életüket adták a hazáért, értünk.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b) és Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (b2) koszorút helyez el a hősök napja alkalmából rendezett megemlékezésen a Hősök Emlékkövénél a budapesti Hősök terén 2014. május 25-én.
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b) és Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (b2) koszorút helyez el a hősök napja alkalmából rendezett megemlékezésen a Hősök Emlékkövénél a budapesti Hősök terén 2014. május 25-én.

Hende Csaba, aki Szombathely országgyűlési képviselője, emlékeztetett: ma már törvény helyezi védelem alá a magyar hadisírokat. Korábban “csak ellenfeleink sírjait védték törvények Magyarországon”, a magyar katonákét nem – jegyezte meg.
Elmondta: már elkészítették a haditemetők nyilvántartását, és megkezdődött a felújításuk, valamint hozzákezdtek annak az adatbázisnak a közzétételéhez, amely a világháborúkban elesett magyar katonák adatait tartalmazza.
A miniszter szólt arról is: nem tudni, a jövőben milyen biztonsági kihívásokkal szembenézni, de napjainkban is kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a honvédség helytállására. Emlékeztetett arra, hogy a katonák ott voltak az elmúlt évek árvizeinél, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén és a nemzetközi válságövezetekben is.
A honvédség jövőjéről szólva Hende Csaba utalt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújára, amelyben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak a következő években megfontoltan, de növelnie kell majd a katonai kiadásait.
Beszéde végén a politikus arra kérte a megemlékezés résztvevőit, menjenek el szavazni, vegyenek részt a Magyarország és Európa jövőjét alakító európai parlamenti választáson.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top