Most itt vagy
Itt > Főoldal > Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

 

 

 

 

 

 

 

 

A mértékadó szakmai szervezetek konszenzusával készül a szőlő-bor ágazat 2020-ig terjedő stratégiája – közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-vel.

Emlékeztetett: már márciusban, közös levélben értesítették a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetését, hogy a Magyar Bor Akadémia összefogásával a Vindependent, a Pannon Bormíves Céh, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttműködésével alakítják ki stratégiát.
A munka a Darányi Ignác-tervhez tavaly a VM-nek leadott elvek alapján folyik, a stratégia egyik fő célja az ágazat szakmai egységének megteremtése.  bor 2 (4)
Horváth Csaba közölte: a célok meghatározásában fontos szerepet kap az, hogy a belföldi ellátásban, idesorolva a pincei értékesítést is, a széles borválaszték iránti fogyasztói igényt a lehető legteljesebb mértékben kielégítsék, úgy, hogy a minőségre vonatkozó kötelezettségek ne sérüljenek. További cél a jövedelmező, gazdaságos szőlő- és bortermelés feltételeinek megerősítése, egyes elemeinek megteremtése – fűzte hozzá.
A főtitkár elmondta: emellett fontos feladat az is, hogy a kereskedelmi értékesítési csatornákkal, azok meghatározó szereplőivel ésszerű, kölcsönösen elfogadható elvek és gyakorlat mentén megalapozzák a borágazattal való további együttműködést. A célok közé tartozik, hogy a szőlő-bor ágazat adottságainál fogva a vidékfejlesztési program mintaterülete lehessen, mint a pozitív országimázs egyik megjelenítője.
Az ágazat reprezentatív szereplői remélik, hogy a szakpolitikai irányítás a készülő stratégia figyelembevételével hozza meg az ágazat jövőjét meghatározó döntéseit – mondta a HNT főtitkára.

(MTI)

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top