Most itt vagy
Itt > Belföld > Geotermikus energia- Felerészben ausztrál tulajdonú vállalattal szerződött a MOL

Geotermikus energia- Felerészben ausztrál tulajdonú vállalattal szerződött a MOL

A Mol új szénhidrogén-kutatási, míg leányvállalata, a CEGE Zrt., melynek felerészben tulajodonosa az ausztrál Green Rock Energy International Ltd.,  új geotermikus energia kutatási területekre írt alá koncessziós szerződéseket Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM); a következő években 8,7 milliárd forintot fordítanak az elnyert kutatási területek fejlesztésére – közölte a társaság.
geotermikusenergia-magyarA Mol a közlemény szerint 349 négyzetkilométer kutatási területet nyert el szénhidrogén-kutatására, -feltárására és -kitermelésére a nagy Szegedi-medence nyugati részén. A kőolaj-kihozatalt célzó kutatási munkaprogram 2014-2018 között valósul meg, amely magában foglalja a meglévő adatok újrafeldolgozását, valamint 126 négyzetkilométer új 3D szeizmikus mérést és 4 kutató fúrást, mely opcionálisan további 2 fúrással bővíthető. A becsült kitermelhető vagyon nagysága (kockázattal nem súlyozva) 25 millió hordó olajegyenérték. A tervezett beruházás költségvetése eléri az 5,6 milliárd forintot.
A CEGE Zrt. (tulajdonosai 50-50 százalékos arányban a Mol és az ausztrál Green Rock Energy International Ltd.) által Jászberény területén elnyert geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására jogosító koncessziós terület 390 négyzetkilométer. A kétéves kutatási fázis célja a geotermikus potenciál feltárása, egy közel 3000 méteres geotermikus termelő kút fúrása és egy geotermikus kútpárból álló rendszer kialakítása. A kutatási projekt tervezett költségvetése meghaladja a 3,1 milliárd forintot.
A szénhidrogén-koncesszió 20 évre, a geotermikus koncesszió 35 évre szól.
A közlemény idézi Szakál Tamást, a Mol Magyarország kutatás és termelési ügyvezető igazgatóját, aki azt mondta, minden esélyük megvan arra, hogy az új területeken eredményes legyen a kutatás, és ezzel hozzájáruljanak középtávú stratégiai céljaik megvalósításához, miszerint 5 százalék alá mérséklik a hazai kitermelés csökkenésének ütemét.
A Mol Magyarország szénhidrogén-kutatási területe jelenleg 2912 négyzetkilométer, amely a most aláírt koncesszióval 3261 négyzetkilométerre nő. A Mol átlagos napi hazai szénhidrogén kitermelése 2013-ban 43,2 ezer hordó egyenérték volt.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Geotermikus energia- Felerészben ausztrál tulajdonú vállalattal szerződött a MOL

  1. A Szent Korona Alkotmánya kimondja:

    Magyarország területén minden, ami a földön, az alatt és felett található a Szent Korona – soha el nem idegeníthető – tulajdonát képezi. A birtokos jogokat – ami ez esetben megegyezik a tulajdonjogokkal, a külföldi kézre való átjátszás kivételével – a Szent Korona Országának tagja gyakorolhatja. Amit eddig elvettek így, úgy, vagy amúgy, visszajár!

  2. 25 éve megy ez a folyamat, hogy kölföldi befektetőket, felvásárlókat támogatnak, még kedvezményeket is kaptak (állítólag a munkahelyteremtés érdekében). Olyan vállalkozásokat, amiket az állam is meg tudott volna valósítani a közjó érdekében. Az üzleteknél nem tudom hogy ment, de tele van a város külföldi tulajdonú áruházakkal, boltokkal, a magyar kisvállalkozóknak a lehetőségeit szűkítették a fejlődéshez. Az alkalmazottak, családok százezreit lenyomták a létminimumra.
    A földtörvénytől is totálkáros a lelkivilága minden magyar embernek.
    Én már csak olyan pártra szavazok, amelyikben a vezetőség családfáját is meg lehet ismerni legalább kétszáz évre vissza, mert itt egyfolytában az izraeliek érdekeit védik.
    A globalizmusban egy rokonszenves kis piacgazdaság nem tud működni, legszívesebben már visszaállamosítanék mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Top