Most itt vagy
Itt > Főoldal > Felvidéken egyre több felnőtt fiatal lakik a szüleivel

Felvidéken egyre több felnőtt fiatal lakik a szüleivel

Folyamatosan nő, az elmúlt tíz évben harmadáról felére emelkedett azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya Felvidéken, akik egy háztartásban élnek szüleikkel – írta a pozsonyi Pravda hétfőn.
Felvidéken azoknak a 25 és 34 év közötti fiataloknak az aránya, akik szüleikkel vagy egyik szülőjükkel közös háztartásban élnek, jelenleg meghaladja az ötven százalékot, holott tíz évvel ezelőtt ugyanezt még csak egyharmadukról lehetett elmondani – írta szlovák statisztikai adatokra hivatkozva a független lap.
A 18 és 34 évesek közötti korosztálynak pedig csaknem háromnegyede lakik a szüleivel, ami az Eurostat adatai szerint tavaly a legmagasabb arány volt az Európai Unióban.
Bár a jelenség terjedése távolról sem számít egyedülállónak az unióban, a Pravda által megkérdezett szakértők szerint Szlovákiában más okai vannak, mint Európa nyugati országaiban. A fiatalok kései önállósodása a szociológusok szerint leginkább a régióhoz képest magas ingatlanárakkal, a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségi aránnyal, a bérlakások viszonylag alacsony számával és magas árával magyarázható.
Ezt a vélekedést alátámasztja, hogy jelenleg egy, a vizsgált korosztályba tartozó fiatal egyhavi béréből átlagosan 0,6 négyzetméternyi lakást tudna megvásárolni, egy fővárosi 50 négyzetméteres lakás havi bérleti díja – ami átlagosan mintegy 500 euró (megközelítőleg 150 ezer forint) – pedig csaknem teljes egészében felemésztené havi nettó keresetét.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top