Most itt vagy
Itt > Főoldal > Felvidék – pedagógusok százai meneteltek Pozsony utcáin

Felvidék – pedagógusok százai meneteltek Pozsony utcáin

 

 

 

 

 

 

 

Több száz pedagógus menetelt egész Szlovákiából Pozsony utcáin az oktatásügy megmentéséért.
A pedagógusok a rendszerbeli változtatások támogatása miatt érkeztek a fővárosba, amelyek az oktatásügy megmentése érdekében véleményük szerint elkerülhetetlenek. Egyúttal a követeléseiket is szeretnék ily módon láttatni. Figyelmeztetnek arra, hogy az oktatásügy területén dolgozó pedagógusok és nem pedagógiai munkaerők nagyon alacsony bérért dolgoznak, ez azonban nem az egyetlen hiányossága Szlovákia iskoláinak. Felívják a figyelmet a lepusztult tantermekre vagy iskolai éttermekre is.

A Kormányhivatal épülete előtt transzparenseket feszítettek ki, amelyek az oktatásügy jobb finanszírozására, a pedagógusok jobb életszínvonalának biztosítására és az oktatásügy megmentésére szólítanak fel. Az iskolai szakszervezetek főnöke, Pavel Ondek egyebek mellett felhívta a figyelmet a tanítók fő követelményére, amely az oktatásügyre fordított költségek rendszeres évenkénti növelése. Ondek hangsúlyozta, hogy a pénzeszközöket nemcsak a pedagógusok bérére kell fordítani, hanem az iskolák anyagi-technológiai felszerelésére is. Egyúttal rámutatott az oktatásügyben dolgozó nem pedagógusi munkaerők rossz anyagi körülményeire is. „A béreik a szegénységi küszöböt súrolják” – jelentette ki Ondek, amire a tömeg hangos sípolással és a „Szégyen” bekiabálással válaszolt. Ondek azt is hangsúlyozta, hogy nem tüntetni gyűltek ma itt össze, hanem „támogató nagygyűlésre”. Ezt követően az oktatásban dolgozó tömeg a kormányhivatal elől a parlament elé vonult, ahol az oktatási tanács tartja az ülését. A tanács az oktatási miniszter, Dušan Čaplovič oktatásügy helyzetéről készített jelentését tárgyalja meg, amelyből kimaradt a pedagógusok követelése az oktatásügyi ráfordítások évi 200 millió eurós növeléséről.

Ezt megelőzően a pedagógusok a múlt év végén vonultak ki az utcára, ez volt egyébként Szlovákia történetében a legnagyobb pedagógussztrájk, akkor ötszázalékos béremelést sikerült kiharcolniuk, ezzel azonban nem elégedtek meg. A szakszervezeti képviselők az anyagi ráfordítások növelésén kívül átláthatóbb finanszírozást is követelnek. Azt javasolják, hogy a pedagógusokat, de a szak- és nem pedagógus alkalmazottakat is egyenesen az állami pénzeszközökből fizessék, jelenleg az iskolákat fenntartó önkormányzatokon keresztül kapják a bérüket.

Felvidék.ma,dé

magyartudat.com MT

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top