Most itt vagy
Itt > Főoldal > Felvidék : Lelepleződött Ficoék egyik hazugsága

Felvidék : Lelepleződött Ficoék egyik hazugsága

 

 

 

 

 

 

 

 

Ján Richter munkaügyi miniszter és Robert Fico kormányfő március elején a parlament európai ügyekért felelős bizottsági ülésén kijelentette, hogy a 29 éven aluli fiatal munkanélküliek támogatására indított projekt sikeres és 5500 új munkahelyet sikerült létesíteni.

A Híd központi irodája az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény értelmében kikérte Szlovákia minden körzeti munkaügyi hivatalából az adatokat, melyekből kiderült, hogy az ígért 14 000 új munkahely helyett öt hónap alatt valójában 2170 fiatal jutott munkahelyhez 2013.2.28-ig. Ez a szám a 29 éven aluli munkanélküliek körében általános munkaerő-vándorlásnak minősül – tájékoztatta a Paramétert a Híd sajtóosztálya.

A munkaerőpiac helyzetéről szóló jelentés, amelyről pénteken tárgyalt a parlament, nem erősítette meg sem a miniszter, sem a kormányfő szavait, mivel a foglalkoztatottak száma helyett a jelentés csak a 2013.3.15-ig feldolgozott kérvények számáról szól a XX és XXI nemzeti projekten belül.

“Cinikus optimista”

Nagy József, a Híd parlamenti képviselője cinikus optimistának tartja Ján Richter minisztert, amiért az örömét fejezte ki a munkanélküliség 0,2 százalékos hónapközi csökkenésével kapcsolatban – miközben éves viszonylatban 1 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma Szlovákiában. A Híd képviselője megjegyezte, hogy az enyhe csökkenés mögött a szezonális munkák kezdete áll, melyek száma egy évvel ezelőtt egyharmaddal magasabb volt.

Nagy szerint a munkaügyi minisztérium a munkaerőpiac helyzetéről szóló jelentése nem más, mint bizonytalan kijelentések és a statisztikai adatokkal való zsonglőrködés szomorú egyvelege.

„Csak néhány zátonyra futott, vagy el sem indított állami projektet láthatunk, mint pl. a vállalkozók támogatása és a 29 éven aluli munkanélküliek foglalkoztatottsága” – jelentette ki a Híd képviselője. Az ígért 14 000 új munkahelyből öt hónap leforgása alatt csak 2170-et sikerült betölteni, ami az említett szociális csoport, azaz a 29 éven aluli munkanélküliek körében általános munkaerő-vándorlásnak minősül.

Nagy József felszólítja Ján Richter minisztert, hogy a munkaerőpiac helyzetének javítására a saját tárcája adta eszközöket és az Európai Szociális Alap potenciálját is használja fel – ahogy ez a Radičová-kormány idején is működött. A volt környezetvédelmi miniszter szerint megoldás lehet azoknak a bevált programoknak az újbóli elindítása is, melyek által a környezetvédelmi, gazdasági és mezőgazdasági tárcák, valamint a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, a Hydromeliorácie állami vállalat és az Állami Erdészeti vállalat munkahelyeket teremtett több ezer ember részére közhasznú munkák formájában.

Címlap fotó: Új Szó

(para)

magyartudat.com MT

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top