Most itt vagy
Itt > Főoldal > Felvidék- Időszerű és indokolt az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése

Felvidék- Időszerű és indokolt az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése

Az Európai Unió nyomásgyakorlása miatt nem kizárható, hogy az energia-árképzést ki kell majd vezetni a nemzeti hatáskörből, központi, brüsszeli hatáskörbe kerülhet. Addig Szlovákiában is érezhetően mérsékelni kellene (akár legiszlatív eszközökkel) a villamos áram, a földgáz, a távhőszolgáltatás és a vízszolgáltatás lakossági árát, valamint az ipari, vállalati villanyáram árát.
Az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése indokolt

–    Közép-Európa térségében 2009 – 2013 között Szlovákiában volt a lakossági villamos áram díja a legmagasabb,
–    Közép-Európában 2009-2013 között átlagon felüli volt a lakossági gáz ára,
–    Közép-Erópában 2009-2012 között átlagon felüli volt a vízdíj ára,
–    A vállalkozási és ipari villanyáram ára az Európai Unióban az egyik legmagasabb, alaposan túlszárnyalja térségünk országainak árait.
A lakossági energiaszolgáltatás piacának liberalizálása nem eredményezte a fogyasztási energiaárak csökkenését, mint ahogyan azt az illetékesek várták. Következménye gyakran a bizonytalanság, düh és kétségbeesés lett főleg olyan fogyasztók számára, akik szolgáltatót váltottak, és akiket az új energiaszolgáltató becsapott.
A vállalkozói és ipari energiaszolgáltatás liberalizálása sem eredményezte az energiaárak csökkenését, sőt a vállalkozók és az ipar számára a villamos áram ára európai uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik Szlovákiában.
Szlovákiában az energiahordozók magas ára gyakran terítékre kerül, a politikusok is panaszkodtak ugyan a magas lakossági energiaárakra (2010 – KDH, 2013 – a kormányfő, R. Fico), ám érdemben nagyon keveset tesznek az árak csökkenése érdekében. Ma már kevésnek bizonyul, ha azzal érvelnek, hogy nem növekednek tovább az energiaárak. Az adatok bizonyítják, hogy itt a jelentős csökkentés ideje.

A magyar példa
Magyarországon idén harmadszor fogják érezhetően, jelentős mértékben lecsökkenteni a rezsidíjakat, a Szlovákiában érvényes áraktól jóval alacsonyabb szintre csökken az energiahordozók ára. Ennek ellenére a szolgáltatók nem hagyják el az országot. Azt bizonyítja ez, hogy ott is komoly, indokolatlanul magas árrésekkel dolgoztak.
Paradox módon, 2013 májusában az Európai Bizottság figyelmeztette Szlovákiát a villamos energia árképzésének átláthatatlanságára és javasolta, hogy csökkentse a villamos energia tarthatatlanul magas árát.Itt az ideje a legiszlatív eszközökkel végrehajtott, általános energiaár és vízdíj csökkentésnek Szlovákiában is, amíg nem késő. Ezért az MKP 12 százalékos általános energia-árcsökkentést javasol szeptember 1-jétől.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

Pozsony, 2014. február 20.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top