Most itt vagy
Itt > Külföld > Felszólítás Izraelnek

Felszólítás Izraelnek

 

 

 

 

 

 

 

 

ENSZ-küldött: Izraelnek be kell fogadnia a határon rekedt eritreai bevándorlókat

Felszólította Izraelt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) küldötte, hogy haladéktalanul engedjen be az országba 21 eritreai bevándorlót, akik több mint egy hete rekedtek az izraeli-egyiptomi határ két kerítése közé.

“Izraelnek vállalnia kell felelősségét (…) és nem zárhatja be egyszerűen a kaput” – mondta az izraeli ügyekkel megbízott William Tall a Háárec című izraeli baloldali lapban csütörtökön megjelent interjújában. “Nagy felelőtlenség lenne visszatoloncolni őket Egyiptomba, ahol embercsempészek kezébe kerülhetnének” – tette hozzá, utalva a nemi erőszak és kínzások megállapított eseteire.
Mikáél Ejtán, a közszolgáltatások minisztere csütörtökön a rádióban kijelentette: “Izraelnek felügyelnie kell határait, s közben teljesítenie kell nemzetközi humanitárius kötelezettségeit is. (…) Meg fogjuk találni a módját, hogy eleget tegyünk e kettős kényszernek.”
A szóban forgó menekültek – köztük egy 14 éves fiú és két nő – augusztus 28-án érkeztek a határra a Sínai-félszigeten keresztül, és az izraeli területen lévő szektorban kerültek fogságba – írta a Háárec. Az izraeli média szerint a legfelsőbb bíróság csütörtökön vizsgálja az ügyet a Menekültek Vagyunk izraeli civil szervezet előző napi beadványa alapján.
Három héttel ezelőtt afrikai bevándorlók egy csoportja négy napon át vesztegelt a határon, majd “emberiességi okokból” izraeli területre léphetett. Izraelben jelenleg több mint 62 ezren tartózkodnak illegálisan – köztük mintegy 35 ezer, a Sínai-félszigeten át érkező eritreai -, ami május óta vitákat és még erőszakcselekményeket is kiváltott az országban.
Izrael jelenleg 250 kilométer hosszú kerítést létesít egyiptomi határa mentén. Mintegy 170 kilométer már kész van, és a tervek szerint az év végéig az egész munkát befejezik.

MTI/magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top