Most itt vagy
Itt > Belföld > Esztergomban élmény helyett marad a befürdés

Esztergomban élmény helyett marad a befürdés

Elvi döntésével az esztergomi képviselő-testület felajánlja megvételre a magyar államnak a városi élményfürdőt. Felhatalmazták Tétényi Éva polgármestert, hogy az adásvétellel kapcsolatban tegye meg a kezdeményező lépéseket.
Az esztergomi önkormányzati képviselő-testület tagjai legutóbbi ülésükön elvi döntést hoztak arról, hogy a város felajánlja megvételre a magyar államnak az Aquasziget Esztergom Élményfürdőt.
A döntést előkészítő előterjesztésből többek közt azt lehetett megtudni, hogy az esztergomi önkormányzat 2004-ben, a Gazdasági Minisztériummal kötött támogatási szerződése alapján, úgynevezett zöldmezős beruházással élményfürdő és gyógyközpont létrehozására vissza nem térítendő állami támogatást kapott. A Prímás szigeten, a város tulajdonában lévő területen az elképzelésekből valóság lett.
Az önkormányzat életre hívta a teljes egészében saját tulajdonában megszületett Esztergom Fürdő (SPA) Szolgáltató Részvénytársaságot. Az rt. feladata az volt, hogy ténykedjen a beruházás megvalósításáért, bérelje, működtesse a Prímás-szigeti létesítményt. Az élményfürdőt 2010-ig üzemeltette a részvénytársaság. Az önkormányzatnak évről évre komoly milliókba került a veszteségek kifizetése.
A gazdaságosabb üzemeltetés céljából az önkormányzat képviselő-testülete 2010. júniusában közbeszerzési eljárás lefolytatásáról döntött. Önkormányzattól független, szakmailag felkészült üzemeltetőt kerestek – az akkori kedvezményrendszer fenntartásával. A befutó az Investor’ 2005 Befektetési és Marketing Tanácsadó Kft. lett. A céggel 2011 augusztusában üzemeltetési szerződést kötöttek. A kft. kötelezettséget vállalt a fürdő folyamatos és szakszerű üzemeltetésére. Az önkormányzat azt írta alá, hogy évente, az élményfürdő épületének alkotórészei illetve tartozékai karbantartására, felújítására, valamint az épülettel kapcsolatos beruházásra legalább 74,4 millió forintot biztosít.
A legutóbbi testületi ülésre készült előterjesztést jegyző Tétényi Éva (független) polgármester többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzemeltetési szerződés aláírását követően az önkormányzat már mintegy százmilliót fizetett ki az üzemeltetőnek, de a fürdő csak szakaszosan, főként a nyári hónapokban van nyitva. Egyébként zárva tart. A polgármester szerint az eddigi állapot nem szolgálja az Esztergomban élők, illetve az ide látogató turisták komfortérzetének növelését, a város megítélésére rossz hatással van, a fürdő nem látja el azt a feladatát, amiért megépült.
Tétényi Éva előterjesztésében úgy fogalmazott, hogy a magyar állam tulajdonában, esetleg a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett, a fürdő olyan szinten működhetne, amely méltó Esztergom városához. Ezek alapján javasolta, hogy az esztergomi önkormányzata ajánlja fel megvételre a létesítményt, írja Fenyvesi Károly a kemmán.

magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top