Most itt vagy
Itt > Belföld > Erkölcs, Erő, Egyetértés!- Boldog születésnapot FTC!

Erkölcs, Erő, Egyetértés!- Boldog születésnapot FTC!

Már 116 éve annak, hogy Budapest IX. kerületében, a Bakáts téren megalapították a Ferencvárosi Torna Clubot. Az egyesület megszületésében elévülhetetlen szerepet játszott dr. Springer Ferenc, akit már csak fáradhatatlan munkája elismeréséül is a klub első elnökévé választottak.

1899. május 3-án alapított egyesületünk címerét minden fradista ott látja maga előtt. A kilenc csík – öt zöld, és négy fehér – Budapest IX. kerületét szimbolizálja, a pajzsszerű címer alján található három E betű pedig a klub  jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Az FTC történelme egyedülálló, és példátlan sikerekben gazdag.

Természetesen nehéz időszakból sem volt kevés, ám az egyesületet az sem törte meg, ha éppen önkényesen elvették színeit és nevét, ha törvénytelenül a másodosztályba száműzték, vagy legjobb játékosait zsarnoki kéjjel „elkobozták”.

A Fradi minden korban egyet jelentett a sikerrel, a népszerűséggel, és a szenvedéllyel. 116 évvel ezelőtt pár lelkes fiatal óhatatlan vágyat érzett aziránt, hogy szervezett, egyesületi kereteken belül űzhesse kedvenc sportágát, a labdarúgást.

Az ő vágyálmuk köszön vissza minden egyes mérkőzésen – legyen az bármely szakosztály erőpróbája -, ahol ferencvárosi sportoló pályára lép.

A Fradi Szív dobogását semmi nem tudta megállítani, ugyanazt jelenti a már milliósra duzzadt tábornak az FTC zöld-fehér színe, mint annak idején, a Bakáts téri alapítóknak.

Azóta olimpiai bajnokokat, világ- és Európa-bajnokokat, halhatatlan sportolókat, elpusztíthatatlan ikonokat nevelt ez a klub, amely Magyarország legnépszerűbb sportegyesületeként az idők folyamán a Kárpát-medence legnagyobb legendájává nőtte ki magát.

Egy olyan sportklubbá, amelynek szurkolni életérzés, amelynek drukkerei vallási megszállottsággal fohászkodnak a mindenkori győzelemért.

Fradi volt, Fradi van, és az ember sokkal könnyebb szívvel kíván boldog születésnapot, ha tudja, Fradi akkor is lesz, ha ő saját maga már nem.

Boldog születésnapot, Ferencvárosi Torna Club!

Czégány Pál

Címlap fotó forrás:koz-zold

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top