Most itt vagy
Itt > Főoldal > Erdély : elutasította a törvényszék a Bánffy-erdők visszaszolgáltatását

Erdély : elutasította a törvényszék a Bánffy-erdők visszaszolgáltatását

 

 

 

 

 

 

 

 

A Brăila Megyei Törvényszék jogerősen elutasította több mint 25 ezer hektár Maros megyei erdő visszaszolgáltatását a Bánffy család örököseinek.   

A múlt héten hozott ítéletében a törvényszék a Bánffy-örökösök által alapított társaság fellebbezését utasította el a számára kedvezőtlen korábbi határozat ellen. A döntés értelmében az állam tulajdonában marad a felső Maros-menti Palotailva, Ratosnya és Gödemesterháza települések környékén levő erdőterület.

A bírósági ítéletet sikerként bemutató Corneliu Grosu Maros megyei prefektus úgy fogalmazott: „egyetlen faágat vagy tenyérnyi növényzetet” sem kell már visszaszolgáltatni a vitatott erdőből.

Bánffy Farkas, az örökösök egyike nem kívánta kommentálni az ítéletet arra hivatkozva, hogy nem kapták még kézhez az indoklást, és nem ismerik a bíróság érveit.

A pert Marius Pascan Maros megye korábbi prefektusa, jelenlegi demokrata-liberális (PDL) szenátor indította. Pascan prefektusi mandátuma legfontosabb eredményének tekintette, hogy évekkel ezelőtt sikerült megakadályoznia a Maros megyei erdők visszaszolgáltatását a magyar nemesi családok örököseinek. Ő kezdeményezte azt is, hogy ne Maros megyében tárgyalják az ügyet.

A volt prefektus arra hivatkozva támadta meg a restitúciót, hogy az erdők nem a kommunista államosítás által kerültek állami tulajdonba, hanem már 1945 előtt az Ellenséges Vagyonokat Ellenőrző és Kezelő Pénztár (CASBI) fennhatósága alá tartoztak.

Rózsa József ügyvéd, az örökösök jogi képviselője tavaly az MTI-nek elmondta, a CASBI-ra való hivatkozást már korábban megvizsgálta és elutasította a bíróság egy másik, tízezer hektáros erdőterület visszaigénylési perében.

(mti)

Címlap fotó : Patrick Leigh Fermor (illusztráció)

magyartudat.com MT

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top