Most itt vagy
Itt > Belföld > Erdély – Az anyaország lesz a “legkézenfekvőbb” ország a jelenlegi határon kívüli betegek számára

Erdély – Az anyaország lesz a “legkézenfekvőbb” ország a jelenlegi határon kívüli betegek számára

 

 

 

 

 

 

 

 

“Magyarország lehet az erdélyi betegek eldorádója, miután ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldön elvégzett egészségügyi ellátást” – írta szerdán az Evenimentul Zilei című román napilap.

Az újság szerint októbertől lép hatályba az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését olyan mértékben, mint amennyibe a biztosítás helye szerinti országban került volna.
A lap szerint több ezer román eddig is külföldön vett igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, de ősztől megnőhet a számuk, mivel a külföldi költségeknek körülbelül a felét megtéríti majd a román betegbiztosító. Jelenleg csak abban az esetben térítenek meg ilyen költséget, ha az orvosi beavatkozás vagy vizsgálat Romániában nem végezhető el.
Az újság szerint Magyarország lesz a “legkézenfekvőbb” ország az erdélyi betegek számára, hiszen a magyarországi kórházak könnyen megközelíthetőek, ráadásul Magyarországon kétszer-háromszor olcsóbbak bizonyos egészségügyi szolgáltatások mint Ausztriában vagy Németországban.


A lap szerint a Románia nyugati részén élő “román” állampolgárok közül sokan már most Debrecent vagy Szegedet választják, ha betegséggel küszködnek, mivel jobbak a körülmények a magyarországi kórházakban. Az újság szerint emellett a jó körülményeket biztosító román magánkórházakban magasabbak a tarifák, mint a magyarországi állami kórházakban, amelyek viszont szintén elfogadható körülményeket nyújtanak. A lap szerint naponta 15 “román” állampolgárt utalnak be a szegedi kórházba, ahol az orvosok közül néhányan már románul is szólnak a betegekhez – írja az Evenimentul Zilei.
A lap megszólaltatott egy román nőt, aki két éve térdszalag-műtéten esett át. Elmondása szerint először egy romániai magánkórházhoz fordult, de a beavatkozás 2500 euróba került volna, míg Szegeden ugyanazt a műtétet elvégezték 1200 euróért – írja a lap.

 

Lehet, hogy a magyarországi gyógykezeléseknek más okai is vannak? – szerk.

 

MTI/magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top