Most itt vagy
Itt > Főoldal > Előretolt vezetésirányítási bázist helyez a NATO Székesfehérvárra

Előretolt vezetésirányítási bázist helyez a NATO Székesfehérvárra

Magyarország egy erős szövetséges, amely emelte védelmi költségvetését, fejlesztette képességeit, és készen áll arra, hogy részt vegyen a térség biztonsági megerősítő intézkedéseiben – hangsúlyozta a NATO Szövetséges Erők Egyesített Parancsnokságának parancsnoka hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hans-Lothar Domröse, aki hétfőn Benkő Tibor vezérkari főnök meghívására érkezett Budapestre, a vezérezredessel és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is megvitatta a NATO-t déli és keleti irányból érő biztonsági kihívásokat. Hans-Lothar Domröse kifejtette: a tanácskozásokon egyetértettek abban, hogy a NATO-államoknak mindig, minden időben, mindenhol készen kell állniuk mindenféle veszélyre.
A kiemelt témák között szerepelt az Iszlám Állam terrorszervezet, a migrációs problémák, az oroszországi fenyegetés és az ukrajnai helyzet.
A NATO-parancsnok elmondta: egyeztettek a NATO keleti erősítésének keretében a több országba, köztük Magyarországra tervezett úgynevezett előretolt vezetésirányítási bázisról is.
Hans-Lothar Domröse azt mondta: remélik, hogy a NATO védelmi minisztereinek hozzájárulása mellett minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a székesfehérvári NATO-bázis akár jövőre megkezdhesse működését. Ez pedig erősíteni fogja az ország, a térség biztonságát, és nagyban hozzájárul a szövetség kollektív védelmének garantálásához – tette hozzá.
A német vezérezredes kitért arra is, hogy parancsnoksága alatt ő felel az idén kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű új afganisztáni misszióért, amely továbbra is nagyon fontos feladat a NATO számára.
Felidézte: a korábbi százezer fős nemzetközi erőhöz képest jelenleg mintegy 12 ezer katonával vannak jelen az országban, és azt tervezik, hogy 2016 végén, 2017-ben tovább csökkentik a misszió létszámát.
A NATO továbbra is elkötelezetten dolgozik azért, hogy hatékonyan működjenek az afgán hatóságok, fel tudjanak lépni a korrupció ellen, a rendőrök és a katonák biztosítani tudják a lakosság biztonságát, hogy a térségben béke legyen, és az ott élő embereknek jobb jövőjük legyen – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezért vannak ott jelenleg is.
Hans-Lothar Domröse kiemelte: Magyarország is régóta komoly szerepet vállalt az afganisztáni missziókban.
Elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt személyesen látogatta meg a magyar PRT-t (tartományi újjáépítési csoportot) Puli-Humriban. Azt tapasztalta, hogy a magyar vezetésű kontingens meghatározó szerepet töltött be a misszióban, nagyban hozzájárult az Észak-Kabulban található repülőtér biztonságának megerősítéséhez.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Előretolt vezetésirányítási bázist helyez a NATO Székesfehérvárra

Vélemény, hozzászólás?

Top