Most itt vagy
Itt > Belföld > Devizahitelek- Gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

Devizahitelek- Gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Kérdésre elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás.
Kovács Zoltán hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét.

 Kovács Zoltán kormányszóvivő a devizahitelek forintosításáról tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben 2014. november 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Kovács Zoltán kormányszóvivő a devizahitelek forintosításáról tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben 2014. november 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hozzáfűzte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján “csak különleges feltételekkel” lesz lehetőség arra, hogy a hitelfelvevő devizahitelben maradjon. Arra a kérdésre, hogy a tervezett fair bank-szabályozás vonatkozik-e majd a forintosítást nem vállaló ügyfelekre, Kovács Zoltán elmondta: a védelem azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják.
A kormány a hétvégén egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. Kovács Zoltán kifejtette: a megállapodás legfontosabb célja annak az átlagosan 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésnek a biztosítása, amelyet a korábbi tárgyalások folyamán sikerült elérni. (Az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége nyomán)
Ezzel, valamint a csütörtökön benyújtandó törvényjavaslattal lezárul az a 2010-ig tartó rossz gyakorlat, amely olyan “sok kárt okozott a magyar családoknak” – fogalmazott Kovács Zoltán.
Kérdésre válaszolva elmondta: az “esetleges pénzügyi manipulációk” elkerülése és az árfolyamkockázatok miatt döntöttek most a forintosításról,  az érintettek bevonásával lezajlott tárgyalások után. 350 ezer devizahiteles van, minden hitelszerződés egyedi eset; a 2007 előtt felvett hitelek esetén az ügyfelek – a futamidő és egyéb technikai okok miatt – “egy picivel jobban járnak”, míg a későbbiek esetében a forinthitelesek járnak kicsivel jobban. Összességében azonban sikerült azt a kettős célkitűzést megvalósítani, hogy végleges megoldás született a devizahitelek kivezetésére, valamint a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Devizahitelek- Gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

  1. Vajon miért kell ezt a kérdést agyonbonyolítani?! A hitelt nyilván úgyszólván mindenki Forintban vette fel.
    Ha ezt a számtanpéldát egy negyedik osztályos gyerek nem tudja megoldani, nem mehet felső tagozatba.
    – Tegyük fel felvettem egymillió Forintot – és nem devizát, – a bank mondjuk rátesz még 50 % ürügy-kamatot, hogy ne haljon éhen szegény; nekem tehát másfél milliót kell visszafietnem. Na, most előveszem a számlákat, összeadom, eddig mennyit fizettem. Ha mondjuk eddig egymilliót fizettem be, akkor még 500 ezerrel tartozom. Ha viszont 2,5 milliónál tartok már, akkor a banknak kell egymilliót visszatérítenie.
    Devizát eközben meg még az ügyintéző sem látott, nemhogy én.
    (Miért variálják agyon, mint kutya a “b@szást”???)

Vélemény, hozzászólás?

Top