Most itt vagy
Itt > Főoldal > Devizahitelek- A tisztességtelen feltételeket kiküszöbölik, és a megkötött szerződéseket fenntartják

Devizahitelek- A tisztességtelen feltételeket kiküszöbölik, és a megkötött szerződéseket fenntartják

Az Európai Bíróság gyakorlata alapján a kormány arra törekszik,  hogy a devizahitel-szerződések tisztességtelen feltételeinek kiküszöbölésével tartsa fenn a megkötött szerződéseket – olvasható a pénteken az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat általános indoklásában.
A devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslat az indoklás szerint a fennálló szerződések tartalmát csak annyiban módosítja, hogy az érintett szerződések a tisztességtelen kikötések hiányában ne váljanak teljesíthetetlenné. Ez ugyanis a teljes szerződés semmisségét eredményezné, “amely az adósok érdekeivel is ellentétes lenne”.
A pénteken benyújtott törvényjavaslat a Kúria június 16-án hozott jogegységi döntésének jogértelmezését teszi általános érvényűvé, mindenki számára kötelezővé.
A kormány előterjesztésében rendezi többek között a Kúria által tisztességtelennek nyilvánított árfolyamrés kérdését, és az ahhoz kapcsolódó elszámolási kötelezettséget, a folyamatban lévő eljárásokra irányadó rendelkezéseket, valamint részletesen kifejti, mit kell érteni az alatt a Kúria által is említett 7 alapelv alatt, amely alapján az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen és így semmis.
A javaslatnak az általános indoklás szerint  az is célja, hogy lehetőséget biztosítson a pénzügyi intézmények számára az önkéntes jogkövetésre, és csak azokat az ügyeket engedje bíróság elé, amelyekben a felek között nem pusztán elszámolási, hanem érdemi jogvita van. A javaslat elsősorban a pénzügyi intézmények feladatává teszi, hogy az általuk alkalmazott általános szerződési feltételekből kiiktassák a tisztességtelen kikötéseket.
A kormány kifejti: a deviza alapú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződések több évig fennálló, tartós jogviszonyok, amelyek “a társadalom széles rétegeit érintik”, mivel még mindig több mint félmillió ilyen típusú szerződés létezik.
A kabinet szerint egyértelmű, hogy a 2008-ban kezdődő válság miatt ezeknél a szerződéseknél a szerződéskötéskor fennálló körülmények utóbb bekövetkezett megváltozása az adósok tömegeinek lényeges jogos érdekét sértette. “Ezek a körülményváltozások nem voltak ésszerűen előreláthatóak és jelentős mértékben túlmentek a normális változások kockázatán” – olvasható az indoklásban.
A kormány a javaslatban is megismétli, hogy az Országgyűlés idei, őszi ülésszakán újabb jogalkotási lépések szükségesek: ekkor rögzítik majd az elszámolás végleges szabályait, az egyéb anyagi jogi kérdéseket, valamint a jogkövetkezményeket.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Devizahitelek- A tisztességtelen feltételeket kiküszöbölik, és a megkötött szerződéseket fenntartják

  1. Fából akarnak vaskarikát csinálni. Kakát tesznek a palacsintába aztán megetetik a néppel. Ögyes . . .

  2. Ez az egész devizásnak hazudott ügylet az évszázad csalása. Most azt készítik elő, hogy a bankok vonyítását hogyan kompenzálják. Utána jöhet minden egyéb. Vagyis előre oda fogják adni a bankoknak, amiből majd kötelezően előírják a bankok számára a tisztességes elszámolást. Egyik zsebből a másikba.
    Örül a pór, mert megkapja a jussát! Dörzsöli a taknyos melső lábát a bank, mert megkapja a sarcot, amit lobbyék vernyákoltak, hiszen akkor működésképtelenné válnának a bankok!
    De ki fizeti meg mindezt? Persze, mi mind! A csalás állami szintre avanzsál. De jaj nekik, ha kiderül és tudatosul a tömegben az igazság!
    Mind bűnös ebben. Az elitnek hazudott politikuscsürhe, a csaló bankok, meg az őket jókora haszonért kiszolgáló jogászok a végrehajtókkal karöltve.
    És ki adja vissza 4000 magyar életét, akik a tetves bankok miatt öngyilkosok lettek? Ki rendezi a tönkement családok tízezreinek életkörülményeit? Ki adja vissza a már elorozott hajlékokat a jogos tulajdonosoknak? Csak nem charterék szippantják fel?

Vélemény, hozzászólás?

Top