Most itt vagy
Itt > Belföld > Devizahitelek- A bankok keresetlevelet nyújtottak be az állam ellen

Devizahitelek- A bankok keresetlevelet nyújtottak be az állam ellen

Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken – közölte a törvényszék sajtótitkársága az MTI-vel.
Két bank, a CIB Bank Zrt. és a Magyar Cetelem Bank Zrt., valamint három pénzintézet, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Lízing Zrt. és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyújtott be keresetlevelet az állam ellen a Fővárosi Törvényszékhez. A keresetek mellékleteikkel együtt több tízezer oldalasak – olvasható a közleményben.
A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél beérkezésétől számított 8. napon ki kell tűznie a tárgyalást és legkésőbb 30 napon belül el kell bírálnia.
A törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni.
Az erre irányuló első keresetek érkeztek be az ezek elbírálására kizárólagos illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre pénteken.

Címlap fotó: A devizahiteles pereknek a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához öt bank által megküldött keresetlevelek mellékleteit érkeztetik beérkezésük napján, 2014. augusztus 15-én a bíróság II. kerület Varsányi Irén utcai épületében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Devizahitelek- A bankok keresetlevelet nyújtottak be az állam ellen

  1. Tégy és gyűjts jognyilatkozatot a Néphatározatra, mely a http://jogrendreform.5mp.eu/ oldalon nyomtatható: “2. § Forint erősítése céljából: /1/ Pénzintézeti tevékenységet csak az állam végezhet. … /4/ Törvényes kamat mértéke évi három %, ezt meghaladó kamat szabálysértés, öt % felett vétség, hét % felett bűntett. /5/ A deviza eladási, és vételi ára visszamenőlegesen 2008. július 1-től, 2018. június 30-ig egységesen fix összeg a következőnél: egy CHF hetvennégy Ft; egy JPY nyolcvankét fillér; egy EUR százhuszonöt Ft, az USD kilencvenöt Ft. /6/ Bűncselekményt tartalmazó hitelszerződések teljes korábbi, és jövőbeni befizetései az államot illetik bűnjel jogcímen.”

Vélemény, hozzászólás?

Top